Izpod ruševin v Katmanduju rešili 15-letnika

Reševalci so pet dni po silovitem potresu v Nepalu izpod ruševin zgradbe v Katmanduju potegnili živega 15-letnika. Njegova rešitev je vlila nekaj upanja reševalcem, ki opozarjajo, da bodo do nekaterih najbolj prizadetih krajev, do katerih je možno priti samo peš, morda potrebovali še pet dni.



Po sobotnem potresu z magnitudo 7,8 so razmere v Katmanduju zaradi pomanjkanja osnovnih dobrin vse bolj napete.
Po sobotnem potresu z magnitudo 7,8 so razmere v Katmanduju zaradi pomanjkanja osnovnih dobrin vse bolj napete.  

KATMANDU > “15-letni fant je bil rešen izpod ruševin gostišča, imenovanega Hilton,” je sporočil predstavnik policije Kamal Singh Bam. Neimenovanega najstnika so nato prepeljali v bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novica je spodbudila prizadevanja reševalcev, ki jih pri delu ovirajo številni popotresni šoki in močno deževje, zaradi katerega imajo reševalni psi še težje delo pri odkrivanju morebitnih preživelih pod ruševinami.

Po sobotnem potresu z magnitudo 7,8 so razmere v Katmanduju zaradi pomanjkanja osnovnih dobrin vse bolj napete. Potem ko so se prebivalci v sredo spopadli s policijo in zasegli zaloge ustekleničene vode, je vlada priznala, da ima velike težave pri soočanju s krizo.

Ameriški predsednik Barack Obama je v telefonskem pogovoru z nepalskim premierjem Sushilom Koiralo zagotovil, da bodo ZDA naredile vse, kar je v njihovi moči, za pomoč opustošeni himalajski državi.

Združeni narodi so objavili poziv za zbiranje pomoči v višini 415 milijonov dolarjev. Ob tem opozarjajo, da bo odgovor na tako obsežno krizo na težko dostopnih goratih območjih velik logistični zalogaj.

Nepalske oblasti so medtem sporočile, da bo prihodnji teden znova mogoče plezati na Mount Everest, čeprav je plaz na najvišji gori sveta, ki ga je sprožil potres, pod seboj pokopal 18 ljudi.

STA


Najbolj brano