Izetbegović ostro proti referendumu v Republiki Srbski

Predsedujoči predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je ocenil, da je napoved referenduma o dnevu Republike srbske “najbolj flagrantna kršitev daytonskega sporazuma doslej”. V Federaciji BiH poudarjajo, da gre za najbolj resne grožnje miru in stabilnosti v državi ter zahtevajo preprečitev referenduma.

Predsedujoči predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je ocenil, da je napoved referenduma o dnevu 
Republike srbske “najbolj flagrantna kršitev daytonskega 
sporazuma doslej”. Foto: Wikipedia
Predsedujoči predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je ocenil, da je napoved referenduma o dnevu Republike srbske “najbolj flagrantna kršitev daytonskega sporazuma doslej”. Foto: Wikipedia

SARAJEVO, ZAGREB > Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je v nedeljo napovedal, da bodo 25. septembra imeli referendum o tem, ali bodo 9. januar še naprej praznovali kot Dan Republike srbske. Dodikova napoved je prišla kljub presoji ustavnega sodišča BiH, da proslava takšnega praznika ni v skladu z ustavo države, ker predstavlja nadaljevanje srbske politike iz vojne v BiH ter žali interese Bošnjakov in Hrvatov.

“Gre za prvi poskus organiziranja protidaytonskega referenduma v Republiki srbski, Milorad Dodik pa je napovedal, da bodo prej ali slej organizirali tudi referendum o odcepitvi te entitete,” je v ponedeljek v Sarajevu izjavil Bakir Izetbegović.

Ocenil je, da bo septembrski referendum “preizkusni balon”, s katerim nameravajo preveriti, kakšni bodo odzivi, končni namen pa je izvajanje separatističnih ciljev oblasti Republike srbske.

Izetbegović je prepričan, da referendum pomeni tudi “začetek rušenja miru v BiH in tem delu Evrope, kar se bo verjetno zgodilo leta 2018,” kar je napovedal tudi Dodik, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Izetbegović je zahteval odziv urada visokega predstavnika za BiH (OHR) in Sveta za izvajanje miru (PIC). Pozval je ustavno sodišče BiH, naj prepreči izvedbo spornega referenduma.

Namestnik visokega predstavnika za BiH, ameriški diplomat Bruce Berton je v pogovoru za današnjo izdajo sarajevskega časnika Dnevni avaz potrdil, da spremljajo dogodke v povezavi z referendumom, ter spomnil na pooblastila OHR v primeru kršitve daytonskega sporazuma. Izpostavil je, da referendum, ki ga je napovedal Dodik, krši odločitev ustavnega sodišča BiH.

Visoki predstavnik OHR Valentin Inzko sicer lahko sprejme določene odločitve in zakone ter odstavi uradnike BiH, če oceni, da je prišlo do kršitve daytonskega sporazuma.

Avstrijski veleposlanik v BiH Martin Pammer je opozoril tudi na potrebno soglasje znotraj PIC, v katerem so poleg zahodnih držav tudi Rusija in Turčija. “BiH je včasih žrtev globalne politike in odnosa veliki sil,” je Pammerjevo izjavo povzel današnji Večernji list.

Ne glede na dosedanje odzive iz Sarajeva in mednarodne skupnosti v Banja Luki nadaljujejo s pripravami na referendum, ki bo posvetovalni. Pojasnili so, da izidi referenduma ne bodo obvezujoči za parlament Republike srbske.

Kot odgovor na referendum v Republiki srbski je prišla tudi napoved bošnjaških politikov iz Srebrenice, ki nameravajo razpisati referendum o ločitvi občine iz Republike Srbske, kot tudi sprožiti pobudo, da bi na posebnem referendumu odločali o ukinitvi Republike srbske, je poročala beograjska agencija Tanjug.

STA


Najbolj brano