Iz železarne še uhaja rakotvoren prah

“To, kar uhaja iz dimnika železarne, je prava norost.” Tako sta prepričana strokovnjaka za raziskave okoljskih onesnaževanj, ki sta v Trstu predstavila rezultate meritev iz škedenjske železarne; ta leži le streljaj do slovenske meje. Prašni delci iz železarne, ki jih raznaša naokoli, so rakotvorni in se v organizmu lahko kopičijo desetletja, poudarjata.

Škedenjska železarna tudi pod novim lastnikom ni zmanjšala 
onesnaževanja. Mikro in nanodelce, ki uhajajo iz dimnika, 
lahko veter raznaša zelo daleč naokrog.  Foto: Davorin Križmančič/Kroma
Škedenjska železarna tudi pod novim lastnikom ni zmanjšala onesnaževanja. Mikro in nanodelce, ki uhajajo iz dimnika, lahko veter raznaša zelo daleč naokrog.  Foto: Davorin Križmančič/Kroma

TRST > Najbolj škodljivi so najmanjši prašni delci, tisti s premerom, manjšim od 2,5 mikrona, ki jih lahko veter raznaša zelo daleč naokoli, poudarjata profesorica Antonietta Morena Gatti in Stefano Montanari iz inštituta Nanodiagnostics. V vzorcih, ki so jih pred mesecem dni jemali v železarni in njeni okolici, pa so tudi delci s premerom približno deset mikronov, ki vsebujejo silicij, aluminij, kalcij, železo in mangan v velikih koncentracijah.

“Da ti škodljivi delci prihajajo iz železarne, ni nobenega dvoma, saj so ti sestavljeni večinoma iz snovi, ki so značilne za produkcijski proces železarne. Ko jih vdihnemo ali požremo, se ti nastanijo v našem telesu, kjer se vežejo naprej na rdeča krvna telesca, nato pa se nakopičijo še v organih,” je po poročanju Primorskega dnevnika poudarila Antonietta Morena Gatti, ki je poleg škedenjske železarne že raziskovala povezave med železarno in boleznimi v italijanskem Tarantu, ker zdravje delavcev in okoliških prebivalcev dokazano uničuje železarna Ilva.

Prašni delci se kopičijo v celicah, povzročajo mutacije DNK, sterilnost, levkemijo in druga rakava obolenja.

Že precej dotrajana škedenjska železarna je zdaj v lasti družbe Arvedi, ki se je lani ob nakupu vodstvu tržaške občine zavezala, da bodo okoljski ukrepi njena prednostna naloga. Izsledkov najnovejše študije v železarni in v družbi Arvedi še niso komentirali.

Železarni je že pred časom poteklo okoljsko dovoljenje in so ji ga med postopkom pridobivanja novega začasno podaljšali za pol leta. Poslanca iz Gibanja pet zvezd Lorenzo Battista in Aris Prodani, ki sta naročila študijo, zdaj pozivata pristojne, naj železarni ne podelijo novega okoljskega dovoljenja.

Izsledki iz nove študije samo potrjujejo že desetletja stare ugotovitve. Tržaško tožilstvo je pred nekaj leti objavilo podatke, da je od 2142 delavcev, ki so delali v železarni med letoma 1974 in 1994, kar 300 dobilo diagnoze najresnejših pljučnih bolezni.

KG


Najbolj brano