Iz vsake dekanije po avtobus vernikov

Obisk papeža Frančiška v italijanski Redipulji in mašo v kostnici v soboto, 13. septembra, bo lahko pobliže spremljalo 500 vernikov iz koprske škofije. Drugi bodo lahko papeža pozdravili ob poti med letališčem Ronke in Redipuljo, dostop na stopnice spomenika do kostnice pa ne bo dovoljen.

Papež Frančišek bo najprej za kratek čas molil na avstro-ogrskem pokopališču v Foljanu   Foto: Božo Rustja
Papež Frančišek bo najprej za kratek čas molil na avstro-ogrskem pokopališču v Foljanu  Foto: Božo Rustja

REDIPULJA > “Koprska škofija je izjemoma, edina od slovenskih škofij, dobila 500 vstopnic za vernike. Z goriško nadškofijo vedno dobro sodelujemo in so nam ob obisku papeža namenili enako pozornost kot škofijam Furlanije-Julijske krajine,” pravi tiskovni predstavnik škofije Božo Rustja. “Vstopnice smo razdelili med vseh 11 dekanij, po 45 vstopnic na vsako, tako da pride ravno en avtobus na dekanijo, saj se bodo pridružili še duhovniki, ki so posebej povabljeni, da sodelujejo pri somaševanju. Morajo pa se prej akreditirati pri ordinariatu koprske škofije,” je pojasnil Rustja.

Verniki z vstopnicami in duhovniki bodo morali biti na prizorišču že ob 7. uri zjutraj, kasneje dostop do kostnice ne bo več mogoč.

Tisti brez vstopnic pa bodo lahko papeža Frančiška pozdravili na poti z letališča Ronke v Redipuljo. “Tudi to bo verjetno zanimiv dogodek. Saj poznate papeža, on se zna na poti ustaviti pri marsikaterem invalidskem vozičku ali skupini otrok,” meni Rustja.

Italijanski organizatorji obiska, to je vojaški vikariat generalnega štaba ministrstva za obrambo, pa so sporočili, da dostop na stopnice spomenika ne bo mogoč, in s tem vznejevoljili občinsko oblast v Redipulji, ki opozarja, da bodo tako prikrajšali veliko število ljudi, ki bi želeli pobliže spremljati dogodek.

Prihod papeža na letališče je predviden ob 9. uri. Papež Frančišek se bo najprej ustavil na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču in sam molil. Ob 10. pa se bo ob spomeniku v Redipulji začela maša. “Rekli so mi, da je posvečena vsem žrtvam vojn. Papež Frančišek se res izogiba odpiranju starih ran ali nacionalizmom in poudarja mir, na tem je treba graditi,” poudarja Rustja. Pred odhodom bo papež na trgu pred železniško postajo v Redipulji odkril kip papeža Janeza Pavla II. Na papeža že čaka tudi darilo: košček zarjavele bodeče žice z bregov Soče, kjer je bila pred 100 leti prelita kri vojakov številnih narodov. Na spremljanje papeževega obiska v Redipuljo so vabljeni predstavniki škofovskih konferenc vseh narodov, ki se borili v prvi svetovni vojni. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano