Iz grških bank prejšnji teden dvignili pet milijard evrov

Grki zaradi nejasne usode države še naprej dvigujejo denar z računov. Samo v petek je z njih odteklo od 1,7 do dve milijardi evrov, v celotnem tednu pa pet milijard evrov, danes poročajo grški mediji. Nemška kanclerka Angela Merkel grške oblasti medtem svari, da morajo ukrepati pred ponedeljkom, ko so predvideni novi pogovori o usodi Grčije.

Grki zaradi nejasne usode države še naprej dvigujejo denar z 
računov. Samo v petek je z njih odteklo od 1,7 do dve milijardi 
evrov.
Grki zaradi nejasne usode države še naprej dvigujejo denar z računov. Samo v petek je z njih odteklo od 1,7 do dve milijardi evrov. 

ATENE, BERLIN> Četrtkov sestanek evroskupine ni prinesel preboja in dogovora o reformah v zameno za preostanek finančne pomoči, ki jo Grčija nujno potrebuje, če se želi izogniti plačilni nesposobnosti. V ponedeljek se bodo zato znova sestali finančni ministri območja evra, takoj za njimi pa še voditelji evrskih držav. Da bi že prvi dan novega tedna dosegli dogovor, ni pričakovati.

Grki zaradi grozečega finančnega zloma države zato panično dvigujejo denar z računov. Ta teden je po poročanju konservativnega atenskega časnika Kathimerini, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, z njih odteklo pet milijard evrov, od tega samo v petek do dve milijardi evrov.

Merklova je grške oblasti že pozvala, da morajo ukrepati pred ponedeljkom. “Na ponedeljkovem vrhu lahko odločitev sprejmemo le, če bo prej sprejeta podlaga za to,” je dejala Angela Merkel v petek v Berlinu. Če se to ne bo zgodilo, bo ponedeljkovo srečanje v Bruslju namenjeno zgolj posvetovanjem, je dodala.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je grškim oblastem v petkovem video nagovoru sporočil, da razmere postajajo kritične in da se je čas za igre iztekel. Pogovori so po njegovih besedah blizu točke, ko se bo morala Grčija odločiti, ali sprejme ponudbo za nadaljnjo pomoč ali se sooči s plačilno nesposobnostjo.

Pred ponedeljkovim vrhom se je treba po njegovih besedah znebiti utvar, da bo na ravni voditeljev prišlo do čarobnih rešitev. Vrh tako ne bo zadnji korak, saj na njem ne bo tehničnih pogajanj. To je namreč naloga ministrov za finance, je dejal.

Evropski del programa pomoči Grčiji se izteče 30. junija, ko mora država poplačati tudi 1,6 milijarde evrov Mednarodnemu denarnemu skladu.

STA


Najbolj brano