Iz ameriškega laboratorija ušla smrtonosna bakterija

Oblasti v ameriški zvezni državi Louisiana preiskujejo, kako je lahko nevarna in nemalokrat tudi smrtonosna bakterija ušla iz visoko varovanega laboratorija.

Fotografija je simbolična. Foto: /
Fotografija je simbolična. Foto: /

WASHINGON > Bakterija je iz nacionalnega centra za raziskovanje primatov Tulane ušla novembra ali še prej, oblasti pa zdaj mirijo, da za javnost ni nevarnosti, je v nedeljo poročal časnik USA Today.

A kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, obseg okužbe z bakterijo burkholderia pseudomallei ni jasen. V centru, ki je v Covingtonu, kakih 80 kilometrov severno od New Orleansa, so razvijali cepivo zanjo.

Ta bakterija se večinoma nahaja v Jugovzhodni Aziji in na severu Avstralije. Med ljudmi in živalmi se širi prek stika z okuženo zemljo ali vodo. Uvrščena je med možna biološka teroristična sredstva.

Po navedbah oblasti patogena niso zaznali na zunanjih površinah centra. So pa štiri opice rezus (Macaca mulatta), ki jih imajo v centru zaprte v zunanjih kletkah, zbolele, dve so morali uspavati, navaja USA Today.

Poleg tega je po obisku centra zbolela zvezna inšpektorica. Pri tem ni jasno, ali je bila morda bakteriji izpostavljena pred obiskom, saj je veliko potovala po svetu.

V centru za zdaj vsega skupaj ne komentirajo. Nazadnje so sporočilo za javnost objavili 24. februarja, v njem pa zapisali, da ni znane grožnje za javnost.

A po poročanju USA Today naj bi nekateri predstavniki oblasti zahtevali večji odziv. “Dejstvo, da niso odkrili, kako je do tega izpusta prišlo, je zelo zaskrbljujoče,” meni strokovnjak za biološko varnost z univerze New Jersey Richard Ebright.

USA Today je opozoril, da so pristojni iz centra odvzeli precej premalo vzorcev za odkritje bakterije, ki jo je težko zaznati.

STA


Najbolj brano