Iz Sredozemlja v dveh dneh rešili približno 1600 ljudi

Človekoljubne organizacije so davi iz morja pri Siciliji rešile 300, dan prej pred obalo Libije pa 1300 beguncev in migrantov, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se je sklicevala na italijansko obalno stražo. Po navedbah Zdravnikov brez meja, ki so sodelovali pri nekaterih od skupno 13 reševalnih akcij, so bili priča "pravi mori".

Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Omerza/Slovenska Vojska
Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Omerza/Slovenska Vojska

RIM > Reševalne akcije so potekale v času, ko so voditelji držav Evropske unije na neformalnem srečanju na Malti razpravljali o omejevanju nezakonitih migracij iz Libije v Evropo. Njihov načrt vključuje krepitev podpore libijski obalni straži, nadaljnja prizadevanja za razbitje mreže tihotapcev s prebežniki in zagotovitev ustreznih zmogljivosti za ustrezen sprejem migrantov v Libiji.

EU naj bi tako želela doseči, da čolne z begunci in migranti takoj ob izplutju ustavi že libijska obalna straža in jih vrne nazaj v Libijo. Po ocenah človekoljubnih organizacij je to nesprejemljivo, saj so v Libiji zelo kaotične razmere in zato ta država ne more ustrezno poskrbeti za prebežnike. "Na vrhu EU je postalo jasno, da je EU pripravljena žrtvovati na tisoč pomoči potrebnih moških, žensk in otrok, da bi jim preprečila, da bi dosegli evropsko obalo," so sporočili iz organizacije Zdravniki brez meja.

Po besedah njihovega predstavnika v Amsterdamu Arjana Hehenkampa preživeli begunci in migranti poročajo o stradanju, zastraševanju in zlorabah v libijskih taboriščih.

Po stabilizaciji razmer na zahodnobalkanski poti in dogovoru s Turčijo se EU zdaj osredotoča na osrednjo sredozemsko pot in Libijo, od koder prihaja največ prebežnikov. Po tej poti je lani prišlo v unijo več kot 180.000 prebežnikov. Rekordno število, več kot 4500, jih je na poti izgubilo življenje.

STA


Najbolj brano