Iz Sirije poročila o smrti ruskega pilota, v Kremlju čakajo

Zmerni turkmenski uporniki v Siriji trdijo, da so zajeli in ubili enega od dveh pilotov ruskega letala, ki je bilo danes sestreljeno ob turško-sirski meji. V Kremlju so po novici, da je turška vojska zaradi večkratne kršitve turškega zračnega prostora sestrelila ruski Su-24, sporočili, da gre za resen incident, a da je treba še počakati.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

MOSKVA, ANKARA > Turška vojska je danes jasno sporočila, da sta njena lovca F-16 sestrelila rusko vojaško letalo Su-24, potem ko je to v petih minutah desetkrat kršilo zračni prostor in se ni odzvalo na večkratna opozorila.

Z ruskega obrambnega ministrstva so medtem sporočili, da je bilo njihovo letalo verjetno sestreljeno z zemlje, a da okoliščine še preučujejo. Vztrajajo tudi, da je bilo ves čas izključno nad sirskim ozemljem in da ni kršilo turškega zračnega prostora.

V ruskih medijih so se obenem razširila ugibanja, ali bi lahko letalo sestrelili sirski uporniki z raketo zemlja-zrak. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je po poročanju BBC sporočil, da je bilo letalo sestreljeno na goratem, s Turkmeni poseljenem območju Džabal, kjer so pred tem potekali srditi spopadi med sirskimi vladnimi silami in uporniki.

Glede usode pilotov Su-24 v Moskvi zaenkrat izpostavljajo, da sta se ta uspela pravočasno izstreliti in da zdaj še ugotavljajo, kaj se je zgodilo z njima.

A zmerni sirski uporniki iz vrst turkmenske manjšine - gre za manjšino na severu Sirije, ki je etnično tesno povezana z bližnjo Turčijo, po trditvah Ankare pa naj bi ruska letala v minulih tednih tudi večkrat obstreljevala njene vasi s civilisti - so medtem sporočili, da so enega od pilotov ubili.

Veleposlaniki zveze Nato se bodo danes sešli na izrednem zasedanju zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala na sirsko-turški meji. Veleposlaniki se bodo sestali ob 17. uri, so sporočili s sedeža zavezništva v Bruslju.

Najprej so trdili, da so pilota zajeli, medtem ko se je skušal prebiti na območje pod nadzorom sirskih vladnih sil, kasneje pa še, da so ga med njegovim begom ustrelili in ubili. A teh informacij zaenkrat ni mogoče potrditi.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je medtem sporočil, da je še prezgodaj govoriti o posledicah današnjega incidenta za rusko-turške odnose. Kot je opozoril, gre za zelo resen incident, a zaenkrat nimajo vseh informacij, zato bi bilo narobe in preuranjeno karkoli sklepati.

Obenem je spomnil, da je bilo letalo po trditvah obrambnega ministrstva ves čas izključno v sirskem zračnem prostoru in da naj bi bilo po prvih ugotovitvah sestreljeno z zemlje, ko je bilo na višini 6000 metrov.

STA


Najbolj brano