Iz Grčije v Turčijo začeli vračati prve migrante

Vračanje migrantov iz Grčije v Turčijo v skladu z marca sklenjenim dogovorom med Brusljem in Ankaro se je začelo. Iz pristanišča na grškem otoku Lezbos je danes zjutraj proti turškemu Dikiliju po navedbah grških oblasti odrinila prva ladja s 136 migranti na krovu.

Iz Grčije v Turčijo so začeli vračati prve migrante. Foto: STA
Iz Grčije v Turčijo so začeli vračati prve migrante. Foto: STA

ATENE, ANKARA > Že zgodaj zjutraj so v pristanišči na Lezbosu in Iosu z avtobusi pripeljali migrante, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prevoz je potekal pod strogim policijskim nadzorom, saj je vsakega migranta spremljal po en pripadnik varnostnih sil.

Kmalu za prvo ladjo je z Lezbosa proti turški obali odrinil še katamaran z migranti na krovu. “Na krovu prve ladje je 136 migrantov, Na drugi ladji je 66 migrantov,” je povedal predstavnik grškega kriznega štaba za soočanje z migracijsko in begunsko krizo Gjorgos Kiricis. Na krovu so samo moški.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so kot prve migrante začeli vračati migrante iz varnih tretjih držav in tiste, ki v Grčiji naj ne bi zaprosili za azil. Po navedbah tiskovne predstavnice agencije EU za zunanje meje (Frontex) Ewe Moncure v prvi skupini migrantov prevladujejo državljani Pakistana in Bangladeša.

Po načrtih naj bi sirske begunce iz Dikilija poslali v druge begunske centre po državi, državljane drugih držav, kot so Afganistan, Pakistan in Irak, pa bodo vrnili v njihove države. Oblasti mesta Dikili so v nedeljo sporočile, da niso pripravljene na namestitev več sto beguncev. Župan Mustafa Tosun je dejal, da ne ve, ali in koliko migrantov bo danes prišlo v Dikili. Poleg tega ne ve, kam jih bodo namestili.

Medtem se tudi na Iosu pripravljajo na vkrcanje migrantov na ladje za začetek vračanja v Turčijo. Po navedbah tamkajšnje obalne straže naj bi bi jih odpeljali do turškega pristaniškega mesta Cesme.

Turški notranji minister Efkan Ala je pred današnjim začetkom vračanja dejal, da naj bi danes Turčija sprejela 500 migrantov, grške oblasti pa so posredovale 400 imen.

Marčni dogovor med EU in Turčijo predvideva, da bodo vse nezakonite migrante, ki so ali bodo od 20. marca prišli na grške otoke s turškega ozemlja, vrnili v Turčijo. Predvideva tudi rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo.

Človekoljubne organizacije so načrtovano vračanje migrantov zadnje dni ostro kritizirale. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je poudarjal, da morata pred začetkom vračanja tako Grčija kot Turčija zagotoviti spoštovanje pravic beguncev.

STA


Najbolj brano