Iz Gaze znova rakete na Tel Aviv

Z območja Gaze so danes nad območje Tel Aviva znova priletele rakete. Odgovornost za tri izstrelke, ki jih je izraelska protiraketna zaščita prestregla, je prevzelo oboroženo krilo gibanja Hamas. Ob tem je sporočilo, da jih je usmerilo proti letališču Ben Gurion, tujim letalskim prevoznikom pa svetovalo, naj ne uporabljajo izraelskih letališč.

Gaza 9. julija Foto: Samar Abu Elouf
Gaza 9. julija Foto: Samar Abu Elouf

TEL AVIV, BEJRUT > Po navedbah izraelske vojske je protiraketna obramba vse tri izstrelke, ki so bili po njenih navedbah usmerjeni na središče Tel Aviva, prestregla nad širšim območjem tega mesta.

Očividci v Tel Avivu so poročali, da je bilo kmalu po oglašanju siren slišati štiri ali pet eksplozij, ljudje pa so se zato zatekli v zaklonišča. Mednarodno letališče Ben Gurion je bilo zaradi alarma zaprto devet minut.

Oboroženo krilo Hamasa, Brigade Ezedina al Kasama, je sporočilo, da je ciljalo na letališče Ben Gurion in da je izstrelilo štiri rakete vrste M75. Ob tem je tuje letalske prevoznike opozorilo, naj ne letijo v "sionistično entiteto", saj zaradi vojne na vseh letališčih preži nevarnost.

Na sever judovske države so danes padle tudi rakete iz Libanona, na katere je izraelska vojska vojska odgovorila s topniškim obstreljevanjem preko meje. Incident ni terjal žrtev.

Po poročanju izraelskega radia sta na območje blizu mesta Metula padli dve raketi vrste katjuša. Po ocenah izraelske vojske je napad v znak solidarnosti s Hamasom izvedla manjša palestinska skupina in verjetno ne libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah.

Izrael je zaradi obstreljevanja vložil pritožbo pri mirovnih silah ZN (Unifil), ki nadzirajo mejo med državama. Unifil je dogodek obsodil in v sodelovanju z libanonsko vojsko okrepil navzočnost na območjih, kjer deluje. V okviru misije Unifil je trenutno v Libanonu tudi 14 pripadnikov Slovenske vojske.

Libanonska vojska pa je sporočila, da je rakete nad Izrael odvrgla neznana skupina. Zaradi tega je na območje, od koder so bile izstreljene rakete, poslala patrulje, ki so odkrile raketometalce in dve raketi. Razmere na meji naj bi bile sedaj mirne.

Izrael medtem danes že četrti dan zapored v odgovor na raketno obstreljevanje nadaljuje ofenzivo proti območju Gaze, v kateri je doslej umrlo 100 Palestincev.

STA


Najbolj brano