Suspendirana evakuacija prebivalcev in upornikov iz Alepa

Iz vzhodnega dela sirskega mesta Alep naj bi se danes začela evakuacija civilistov in upornikov. Toda dogovor o evakuaciji je suspendiran, poročajo tuje tiskovne agencije, ki navajajo, da na območju potekajo silovito obstreljevanje in spopadi. Strani se medsebojno obtožujeta za kršitev prekinitve ognja, ki naj bi omogočila evakuacijo. Sirska državna televizija je poročala, da je bilo v obstreljevanju upornikov danes ubitih najmanj sedem civilistov, več pa ranjenih.

Alep Foto: Wikipedia
Alep Foto: Wikipedia

ALEP > Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je dogovor o evakuaciji, ki sta ga strani dosegli v torek ob posredovanju Rusije in Turčije, suspendiran zaradi zadržkov sirske vlade.

Vir blizu vladi je za AFP povedal, da je vlada začasno ustavila izvajanje dogovora, ker je bila sprva predvidena evakuacija 2000 borcev, zdaj pa naj bi šlo za več kot 10.000 ljudi. Vlada tudi zahteva seznam ljudi, ki jih bodo evakuirali, saj bi lahko bili med njimi “tudi talci ali zaporniki”.

Ena od uporniških skupin pa je sirsko vlado obtožila, da skupaj z Iranom postavlja nove pogoje. Dogovor naj bi želela povezati z razmerami v krajih Fuaa in Kafraja, ki ju oblegajo uporniki.

V vzhodnem Alepu novi spopadi

V vzhodnem delu sirskega Alepa se po navedbah aktivistov in opazovalcev odvijajo hudi spopadi. Gre za jasno kršitev dogovorjene prekinitve ognja, ki naj bi omogočila evakuacijo civilistov in upornikov, je ocenil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman.

Četrt Salahedin v vzhodnem delu Alepa naj bi danes zadelo več bomb, ki so priletele z območja pod nadzorom vladnih sil. “Danes zjutraj so režimske sile prvič od torka izstrelile najmanj 14 bomb na območje, ki je v rokah upornikov,” je dejal Rahman.

Rusija je na drugi strani za kršitev prekinitve ognja obtožila upornike. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je sporočila, da je sirska vojska obnovila napade na Alep, potem ko so uporniki prekršili premirje.

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da je bil tarča obstreljevanja z območja pod nadzorom upornikov avtobus s civilisti v četrti Salahedin. Napad je sirska vojska odbila, zdaj pa “nadaljuje osvobodilno operacijo na vzhodu Alepa v četrtih, ki so še pod nadzorom upornikov,” so dodali.

Turčija je na drugi strani za nove spopade obsodila režim v Damasku in njegove podpornike. “Zdaj vidimo, da sirski režim in nekatere posamične skupine skušajo preprečiti dogovor o evakuaciji,” je novinarjem v Ankari dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. “Ta evakuacija se ne more v celoti odviti,” je dodal.

Avtobusi so se vrnili prazni

Okoli 20 vladnih avtobusov je bilo zjutraj na obrobju razdeljene četrti Salahedin. Nekateri avtobusi so v torek zvečer za kratek čas vstopili v vzhodni del mesta, a se kmalu vrnili prazni, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali novinarji.

Umik bi se v skladu z dogovorom, ki sta ga pomagala doseči Rusija in Turčija, moral začeti pred zoro, a se doslej ni še nič zgodilo. Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je zamuda posledica nesoglasij med Moskvo in režimom v Damasku.

Uporniki: režim ne spoštuje dogovora

Uporniki so trdili, da režim dogovora ne spoštuje, saj zdaj trdi, da lahko uporniki mesto zapustijo samo brez lahkega orožja in da morajo oditi v Idlib, provinco pod nadzorom upornikov zahodno od Alepa.

Turški predstavnik je dejal, da bodo v skladu z dogovorom uporniki lahko mesto zapustili z lahkim osebnim orožjem in da jih bodo evakuirali v Idlib, od koder pa bodo nato lahko sami odšli, kamor želijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z dogovorom se civilisti lahko sami odločijo, ali želijo zapustiti mesto, tako kot upornike pa jih bodo prepeljali v Idlib.

V 24 urah odšlo 6000 civilistov

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je v zadnjih 24 urah iz vzhodnega dela Alepa odšlo skoraj 6000 civilistov, med njimi 2000 otrok. Okoli 360 upornikov pa je predalo orožje, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, ki je v torek v New Yorku sporočil, da imajo sirske vladne sile po več mesecih spopadov z uporniki ponovno pod nadzorom celotno mesto Alep, je na zasedanju Varnostnega sveta ZN nato dejal, da je bilo iz vzhodnega Alepa doslej evakuiranih 110.000 civilistov.

Strah pred aretacijami in mučenjem

Kot navaja AFP, se je v zadnjih delih vzhodnega Alepa, ki so še pod nadzorom upornikov, danes pred zoro zbrala množica civilistov, ki čakajo na evakuacijo. V vzhodnem delu mesta naj bi bilo še več deset tisoč ljudi, ki so tam ostali iz strahu pred aretacijami in mučenjem s strani vladnih sil.

Tudi aktivisti in zdravstveni delavci se bojijo povračilnih ukrepov, saj ima režim temno zgodovino nasilnega ukrepanja proti svojim, tudi nenasilnim nasprotnikom.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault in ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power sta že zahtevala, da morajo opazovalci ZN nadzirati evakuacijo. Ayrault meni, da je prisotnost opazovalcev potrebna tako zaradi evakuacije civiliste, kot tudi zato, da “ne bi pobili uporniških borcev”.

Meni tudi, da bi zaradi “popolne zmede na terenu” morale sodelovati tudi humanitarne organizacije. Samantha Power pa je ocenila, da je potreben nadzor neodvisnih mednarodnih opazovalcev pri evakuaciji civilistov, ki se bojijo “da jih bodo ubili na ulici ali odpeljali v gulage Bašarja al Asada”.

Turčija načrtuje šotorsko naselje za 80.000 Sircev iz Alepa

Potem ko je Čurkin v torek sporočil, da so vladne sile v torek zavzele vzhod Alepa, ki je v rokah upornikov od leta 2012, je sirski vladni vir dejal, da bo sirska vojska verjetno danes ali v četrtek razglasila, da je celotno mesto Alep pod njihovim nadzorom. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je danes dejal, da Moskva pričakuje, “da bodo uporniki nehali nuditi odpor v prihodnjih dveh ali treh dneh”.

Turška meja s Sirijo je za sirske begunce zaprta od lani, v Turčiji jih živi več kot dva milijona, navaja AFP.

Namestnik turškega premierja Mehmet Simsek je v torek sporočil, da Turčija načrtuje postavitev šotorskega naselja za do 80.000 Sircev iz Alepa. Ni pa pojasnil, ali ga bodo postavili v Turčiji ali na severu Sirije, kjer ob uporniških frakcijah nadzira del ozemlja. Ankara, ki podpira sirske upornike, je že večkrat izrazila željo, da bi v Siriji oblikovali varno območje.

STA


Najbolj brano