Italijo pretresa nov korupcijski škandal

Italijanska policija je danes v Firencah prijela štiri ljudi, za 51 pa uvedla preiskavo zaradi korupcije pri sklenitvi pogodb za javne investicije, vključno za več milijard vredno hitro železnico. Gre za pogodbe v skupni vrednosti 25 milijard evrov, je na novinarski konferenci povedal predstavnik policije Mario Parente, poroča agencija Reuters.

Kljub obljubam premierja Mattea Renzija je korupcija še vedno velik problem v Italiji.  Foto: Wikipedia
Kljub obljubam premierja Mattea Renzija je korupcija še vedno velik problem v Italiji.  Foto: Wikipedia

RIM > Dva aretirana sta v priporu, dva pa v hišnem priporu. Med aretiranimi je tudi Ercole Incalza, ki je imel do lanskega leta visok položaj v oddelku za javne investicije na ministrstvu za promet in infrastrukturo. Nadziral je velike infrastrukturne projekte pod sedmimi vladami.

Parente je povedal, da je sistem, ki ga je vzpostavila prijeta četverica, umetno zvišal cene projektov do 40 odstotkov.

Preiskavo so začeli pri pogodbah za gradnjo dela hitre železnice blizu Firenc, pri tem pa odkrili veliko širšo mrežo krivičnih dejanj, je povedal glavni tožilec Giuseppe Creazzo. Preiskava obsega tudi sistem avtocest in italijanski paviljon za letošnji Expo v Milanu.

Kljub obljubam premierja Mattea Renzija je korupcija še vedno velik problem v Italiji. Na indeksu zaznavanja korupcije Transparency International za lansko leto je Italija na 69. mestu.

STA


Najbolj brano