Italijansko tožilstvo uvedlo preiskavo zaradi izgredov ob robu Expa

V izgredih in spopadih s policisti, ki so v Milanu izbruhnili v petek nekaj ur po odprtju svetovne razstave Expo 2015, so aretirali pet skrajnežev. Zaradi povzročitve velike gmotne škode in upiranja policistom jim grozi 15 let zapora, poročajo danes italijanski mediji. Državno tožilstvo je že uvedlo preiskavo.

V izgredih in spopadih s policisti, ki so v Milanu izbruhnili v 
petek nekaj ur po odprtju svetovne razstave Expo 2015, so 
aretirali pet skrajnežev. Foto: Fb Fuoriexpo Eventi Milano
V izgredih in spopadih s policisti, ki so v Milanu izbruhnili v petek nekaj ur po odprtju svetovne razstave Expo 2015, so aretirali pet skrajnežev. Foto: Fb Fuoriexpo Eventi Milano

MILANO > Izgredi, v katerih je bilo ranjenih 11 policistov, so zasenčili petkovo odprtje svetovne razstave v Milanu. Protestniki so med pohodom po mestu pod geslom "Ne Expo" razbijali izložbena stekla ter zažigali avtomobile in zabojnike za smeti, policisti pa so se odzvali s solzivcem.

Nemiri so več delov Milana spremenili v bojno polje: z vodnimi topovi so morali gasiti več požarov, med njimi enega v bančni poslovalnici. Zamaskirani in s plinskimi maskami oboroženi protestniki so napadali policiste ter metali plinske bombe.

Med drugim so razbili izložbena okna poslovalnice s hitro prehrano in neke banke. Približno 300 protestnikov je na cestah v mestnem središču postavilo barikade, več zgradb so popisali z grafiti. Milanski župan Giuliano Pisapia je izgrede obsodil in zahteval stroge kazni.

Številni nasprotnik Expa kritizirajo visoke stroške razstave, betoniranje območja na severozahodu Milana ter sodelovanje velikih prehrambenih koncernov s sponzorskimi sredstvi. V noči pred odprtjem svetovne razstave je neznana skupina računalniških hekerjev vdrla v spletno stran za prodajo vstopnic in jo za nekaj ur omrtvila. Vpoklicati so morali približno 2600 dodatnih varnostnikov.

Izgredi so zasenčili zadovoljstvo italijanske vlade z uspešnim odprtjem svetovne razstave. Ob petkovem odprtju je na prizorišče prišlo 200.000 ljudi in obiskalo 80 paviljonov sodelujočih držav, med njimi Slovenije.

"Mnogi niso verjeli, da nam bo uspelo, a zdaj se je to uresničilo. Danes se začenja prihodnost Italije," je italijanski premier Matteo Renzi dejal na otvoritveni slovesnosti. Vlada se je namreč še pred nekaj meseci bala, da zaradi zamud pri gradbenih delih ne bo uspelo vseh paviljonov odpreti pravočasno.

Danes je Renzi dejal, da izgrednikom ne bo uspelo uničiti svetovne razstave. "Poskusili so uničiti razstavo, a štirim razvajenim otročajem ne bo uspelo uničiti Expa," je dejal za italijansko državno televizijo, medtem ko je salutiral varnostnim silam.

Svetovna razstava Expo 2015, ki je tokrat v znamenju kmetijstva in gastronomije, je v Milanu odprta do 31. oktobra. Pričakujejo 20 milijonov obiskovalcev, doslej pa so prodali enajst milijonov vstopnic.

STA


Najbolj brano