Italijanski senat potrdil volilno reformo

Italijanski senatorji so danes z veliko večino potrdili reformo volilne zakonodaje, eno od ključnih reform italijanskega premierja Mattea Renzija za stabilizacijo političnega sistema v državi. Zakon zdaj čaka le še na potrditev v poslanski zbornici, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zakon, poimenovan tudi Italicum, je eden od ključnih v programu vlade Mattea Renzija. Foto: Wikipedia
Zakon, poimenovan tudi Italicum, je eden od ključnih v programu vlade Mattea Renzija. Foto: Wikipedia

RIM > Zakon, poimenovan tudi Italicum, je eden od ključnih v programu vlade Mattea Renzija. Njegova glavna značilnost je “zmagovalna premija” za na volitvah zmagovito stranko, ki bi ji zagotovila absolutno večino v spodnjem domu parlamenta, poslanski zbornici.

Tako bi stranka, ki bi na parlamentarnih volitvah prejela več kot 40 odstotkov glasov, dobila 55 odstotkov poslanskih sedežev. Če tega 40-odstotnega praga na volitvah ne bi dosegla nobena stranka, bi v naslednjih dveh tednih izvedli še drugi krog volitev med dvema strankama z največ glasovi v prvem krogu in zmagovalna bi nato dobila 55 odstotkov sedežev v poslanski zbornici.

Spremembe bi tako načeloma zmanjšale število strank in sistem približale večinskemu, kakršnega imajo v ZDA in Veliki Britaniji. Predvsem pa v Italiji upajo, da bi tako povečali stabilnost vladanja v državi, kjer praktično nobena vlada ne preživi celotnega mandata.

Novi volilni zakon, za katerega je danes glasovalo 184 senatorjev, 66 pa jih je bilo proti, naj bi začel veljati leta 2016, še navaja APA.

Ob volilni reformi naj bi sicer junija sprejeli še reformo ureditve parlamenta oz. prerazporeditve pristojnosti med poslansko zbornico in senatom. Slednjega naj bi precej skrčili, zmanjšali pa bi mu tudi pooblastila. Na ta način bi olajšali tudi postopek sprejemanja zakonov, saj je dosedanji pogosto pripeljal do dolgotrajnih blokad, še navaja APA.

STA


Najbolj brano