Italijanski senat potrdil Gentilonijevo vlado

Italijanski senat je na današnjem glasovanju potrdil novo italijansko vlado pod vodstvom premierja Paola Gentilonija. Senatorji so vlado potrdili s 169 glasovi, 99 jih je bilo proti.

Paolo Gentiloni Foto: Wikipedia/Niccolo Caranti
Paolo Gentiloni Foto: Wikipedia/Niccolo Caranti

RIM > Paolo Gentiloni je v torek dobil zaupnico v spodnjem domu italijanskega parlamenta. V poslanski zbornici je zanj glasovalo 368 poslancev, 105 jih je bilo proti. Danes je bil uspešen še v zgornjem domu parlamenta. Nekaj opozicijskih strank je bojkotiralo glasovanje, saj vztrajajo pri tem, da vlada ni legitimna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladajoča Demokratska stranka (PD) in njeni zavezniki imajo v senatu manjšo večino, saj so se manjše sredinske stranke, ki so podpirale prejšnjo vlado Mattea Renzija, odločile, da koalicije ne bodo več podpirale, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik Sergio Mattarella je Gentilonija za novega premierja izbral po odstopu Mattea Renzija. Gentiloni je v ponedeljek zvečer predstavil novo ekipo ministrov, ki so prisegli že nekaj trenutkov kasneje. Renzi je takoj podprl novega predsednika vlade.

Kot je po predstavitvi ministrov povedal Gentiloni, se bodo tako kot predhodna vlada zavzemali za inovacije in okrepitev zaposlovanja, borili pa se bodo tudi proti socialni neenakosti. Sicer pa bo ključna naloga sprejetje novega volilnega zakona, ki bi odprl pot do parlamentarnih volitev. Mandat parlamenta se sicer izteče marca 2018.

Gentiloni se bo v tujini kot italijanski premier prvič predstavil v četrtek na vrhu Evropske unije v Bruslju.

STA


Najbolj brano