Italijanski predsednik za novega premierja izbral Gentilonija

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes za novega predsednika vlade izbral dosedanjega zunanjega ministra Paola Gentilonija. 62-letni socialdemokrat bo zdaj oblikoval novo vlado, ki bo nadomestila vlado Mattea Renzija. Seznam ministrov naj bi predstavil že v ponedeljek, o vladi pa naj bi parlament glasoval v sredo.

Paolo Gentiloni Foto: Wikipedia/Niccolo Caranti
Paolo Gentiloni Foto: Wikipedia/Niccolo Caranti

RIM > Paolo Gentiloni je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA imenovanje Sergia Mattarelle sprejel pogojno; kot je povedal generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zappetti, bo najprej preveril, ali bo imel v parlamentu zadostno večino. Pred objavo novice o imenovanju se je Gentiloni pri Mattarelli mudil okoli 45 minut.

Bodoči premier je v kratkem nagovoru dejal, da si bo prizadeval Italiji služiti odgovorno in dostojanstveno. Napovedal je, da bo vlado oblikoval “kar najhitreje”. “Zavedam se nujnosti, da Italija dobi vlado s polnimi pooblastili,” ki se bo spopadla s socialnimi, mednarodnimi in gospodarskimi problemi v državi, je dejal.

Med prioritetami je zlasti navedel popotresno obnovo, pa tudi sprejem nove volilne zakonodaje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pričakuje pa se tudi, da bo nadzoroval reševanje najstarejše banke na svetu, Monte del Paschi di Siena, ki bo zelo verjetno potrebovala državno pomoč. Odzvati se bo moral tudi na vprašanja Evropske komisije glede hitrosti zmanjševanja proračunskega primanjkljaja. Organizirati pa bo moral tudi slovesnosti ob 60. obletnici podpisa temeljnih pogodb evropske skupnosti in pripraviti vrh skupine G7, ki bo predvidoma junija na Siciliji.

V sredo glasovanje parlamenta

Po pričakovanjih bo seznam s člani nove vlade predstavil že v ponedeljek. Temu bo predvidoma v torek sledila prisega, zatem pa predvidoma v sredo še glasovanje parlamenta o zaupnici italijanski vladi. Na ta način bi se Gentiloni lahko kot premier s polnimi pooblastili že v četrtek udeležil vrha EU v Bruslju, kjer bo govora predvsem o begunski krizi, ki je za Italijo zelo pomembno vprašanje, še poroča APA.

Gentiloni, pomemben član italijanske Demokratske stranke, najmočnejše stranke v parlamentu v Rimu, velja za tesnega zaveznika Renzija, ki je po porazu na referendumu o reformah ustave prejšnjo nedeljo izpolnil obljube in potem v sredo po sprejemu proračuna odstopil. S pomočjo Renzija se je tudi uveljavil v stranki, zato komentatorji že namigujejo, da mu bo uslugo vrnil in da bo Renzi pravzaprav še vedno vladal iz ozadja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Renzi je tudi sicer že jasno nakazal, da se bo na čelu stranke potegoval za vnovično vodenje vlade na naslednjih volitvah.

V opoziciji so nad izbiro Mattarelle kritični in še naprej zahtevajo predčasne volitve, še poroča APA. “Italijani si želijo na volitve. Državljani želijo državo s svojimi glasovi prenoviti. Stranke pa postavljajo na oder novo vlado, da bi si reševale svoje mega plače,” je izjavil eden vodilnih članov populističnega gibanja Pet zvezd Luigi Di Maio.

V desničarski opozicijski Severni ligi pa so napovedali celo proteste proti imenovanju Gentilonija. Organizirati jih nameravajo prihodnji konec tedna, na njih pa v prvi vrsti zahtevati predčasne volitve. “Gentiloni je zgolj neuporabna fotokopija Renzija, ki je Italija ne potrebuje,” je po poročanju APA dejal vodja stranke Matteo Salvini. Opozoril je še, da bo Gentilonijeva vlada že četrta, o kateri niso neposredno na volitvah odločali volivci, ampak je rezultat strankarskih dogovorov.

Redne volitve bi sicer morale biti februarja 2018

Glede na splošne odzive med strankami je sicer zelo verjetno, da bo Gentilonijeva vlada trajala dolgo. A za predčasne volitve je treba najprej popraviti nefunkcionalen volilni zakon. Redne volitve bi sicer morale potekati februarja 2018.

Nova italijanska volilna zakonodaja je bila osnovana v luči širše ustavne reforme, ki pa so jo Italijani na referendumu prejšnjo nedeljo zavrnili. Italijansko ustavno sodišče bo o skladnosti novega volilnega zakona z ustavo odločalo 24. januarja, nato pa bi lahko parlament spremenil zakonodajo in s tem odprl pot za predčasne volitve.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave, ki jih je objavil Corriere della Sera, kažejo, da bi se na predčasnih volitvah najbolje izkazalo gibanje Pet zvezd. Skupaj s Severno ligo in že eno skrajno desno stranko bi lahko blok, ki zagovarja odhod Italije iz Evropske unije, zlasti pa iz evrskega območja, dobil celo 48 odstotkov vseh glasov, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano