Italijanski kmetje: božične jedi brez kalifornijskih orehov in perujskih belušev

Italijanski kmetje so pozvali rojake, naj v božičnih jedeh ne uporabljajo aljaškega lososa, kalifornijskih orehov in perujskih belušev. S tem bi podprli prizadevanja za zmanjšanje globalnega segrevanja po pariški podnebni konferenci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski kmetje so pozvali rojake, naj v božičnih jedeh ne 
uporabljajo aljaškega lososa, kalifornijskih orehov in perujskih belušev. S tem bi podprli prizadevanja za zmanjšanje 
globalnega segrevanja. Foto: Bogdan Macarol
Italijanski kmetje so pozvali rojake, naj v božičnih jedeh ne uporabljajo aljaškega lososa, kalifornijskih orehov in perujskih belušev. S tem bi podprli prizadevanja za zmanjšanje globalnega segrevanja. Foto: Bogdan Macarol

RIM > Kmetje svetujejo, naj namesto teh jedi ob praznikih gostom postrežejo lokalno, a manj znano sadje in zelenjavo, kot so bodičaste hruške, kaki ali stara sorta jabolk limoncella.

Kljub temu, da so Italijani praviloma naklonjeni lokalnim proizvodom, v zadnjem času združenje kmetov Coldiretti opaža, da ob praznovanjih konec leta posegajo po izvensezonskih luksuznih živilih, kot so čilske češnje.

Med pridelki, ki so se znašli na črnem seznamu, so še brazilske lubenice, egiptovski zeleni fižol in mehiške robidnice.

V združenju so izračunali, da kilogram breskev, ki ga z letalom pripeljejo iz Čila, povzroči 21,6 kilograma emisij toplogrednih plinov. To pomeni, da bi s preusmeritvijo na domača živila občutno zmanjšali 40-odstotni delež svetovnih emisij toplogrednih plinov, ki ga povzroči transport.

STA


Najbolj brano