Italijanski javni dolg na novem rekordu

Italijanski javni dolg se je povzpel na novo rekordno vrednost. Junija je bilo tretje največje gospodarstvo v območju evra zadolženo za 2168 milijard evrov, kažejo podatki italijanske centralne banke. Glede na mesec poprej se je italijanski dolg zvišal za 2,1 milijarde evrov.

Italijanski premier Matteo Renzi je ob nastopu mandata obljubil, da bo državo popeljal iz obdobja najhujše recesije po drugi svetovni vojni Foto: Reuters
Italijanski premier Matteo Renzi je ob nastopu mandata obljubil, da bo državo popeljal iz obdobja najhujše recesije po drugi svetovni vojni Foto: Reuters

RIM > Italijanski javni dolg se je marca 2012 prvič povzpel nad mejo 2000 milijard evrov, samo v prvem letošnjem polletju pa se je država neto zadolžila za dodatnih 99,1 milijarde evrov.

Italijanski premier Matteo Renzi je ob nastopu mandata obljubil, da bo državo popeljal iz obdobja najhujše recesije po drugi svetovni vojni. Renzi je premier postal februarja, potem ko je s tega stolčka izrinil Enrica Letto, ki mu je očital prepočasen napredek pri oživljanju gospodarske rasti države.

Renzijeva vlada namerava javni dolg zmanjšati tudi s privatizacijo, s katero bi se po ocenah strokovnjakov v državno blagajno lahko steklo več kot 80 milijard evrov.

Italija je v drugem letošnjem četrtletju zdrsnila nazaj v recesijo. Njen bruto domači proizvod (BDP) se je med aprilom in junijem skrčil za 0,2 odstotka, potem ko je v prvem trimesečju upadel za 0,1 odstotka. Recesija tehnično gledano nastopi po dveh zaporednih četrtletjih krčenja BDP.

Italijanski BDP je bil v drugem letošnjem trimesečju najnižji za to obdobje v zadnjih 14 letih.

STA


Najbolj brano