Italijanska vlada sprejela šolsko reformo

Kljub protestom študentov v več italijanskih mestih je italijanska vlada pod vodstvom Mattea Renzija v četrtek zvečer sprejela obsežno šolsko reformo, ki za okoli 150.000 učiteljev, doslej zaposlenih za določen čas, predvideva pogodbe za nedoločen čas, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanski premier Matteo Renzi Foto: Wikipedia
Italijanski premier Matteo Renzi Foto: Wikipedia

RIM > Reforma predvideva zmanjšanje števila otrok v razredih in tudi več pooblastil za vodstva šol ter večjo avtonomijo šol. Ravnatelji bodo tako lahko fleksibilnejši pri izbiri učiteljev in šolskih predmetov. Prav tako bo večji poudarek na učenju tujih jezikov in informatiki. Eden od glavnih ciljev reforme je nadaljnje izobraževanje učiteljev.

Program reform z naslovom Dobra šola (La buona scuola) bodo v Italiji uvedli postopoma.

“Šolska reforma je najpomembnejša reforma, ki jo je doslej sprejela ta vlada. Končno vlada ponovno vlaga v šolski sistem,” je na novinarski konferenci v Rimu zagotovil premier Matteo Renzi.

Drugačnega mnenja je okoli 50.000 šolarjev in študentov, ki so v četrtek v okoli 40 italijanskih mestih pripravili proteste proti šolski reformi. V Milanu je prišlo do izgredov med študenti in varnostnimi silami.

Protestniki vladi očitajo, da želi javnim šolam odvzeti vire v korist zasebnih. “Smo generacija brez prihodnosti,” so se pridušali demonstranti na četrtkovih protestih. V Italiji se je brezposelnost mladih v zadnjih letih povzpela čez 40 odstotkov.

STA


Najbolj brano