Italijanska policija razgnala migrante ob meji s Francijo

Italijanska policija je davi razgnala več deset migrantov, ki so se utaborili na skalnati obali blizu mesta Ventimiglia ob meji s Francijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Prebežniki, večinoma iz Afrike, so tam v upanju, da jih bodo francoske oblasti spustile v državo, vztrajali več dni.

 Foto: Luca Zennaro Ansa
Foto: Luca Zennaro Ansa

RIM > Policisti so približno deset migrantov, ki so se upirali, odpeljali s kraja, kjer so se utaborili, nato pa prebežnike z avtobusom italijanskega Rdečega križa prepeljali na železniško postajo v Ventimiglii. Ker so se nekateri migranti upirali, so izbruhnili izgredi, v katerih je bil poškodovan najmanj en policist. Nekaj migrantom je uspelo pobegniti.

“Iz dogajanja v Ventimiglii bi se morali vsi česa naučiti,” je poudaril italijanski notranji minister Angelino Alfano pred srečanjem notranjih ministrov EU v Luksemburgu, na katerem naj bi bilo govora tudi o tej temi. Kot je dodal, gre za “zaušnico Evropi” in dokaz, da begunci ne želijo ostati v Italiji, temveč hočejo v druge evropske države.

Na železniški postaji v Ventimiglii po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA trenutno čaka kakih 500 migrantov, ki želijo v Francijo. Zanje skrbijo predstavniki Rdečega križa in drugih humanitarnih organizacij.

Potem ko je italijansko-francosko mejo dnevno prečkalo na stotine migrantov, ki so jih pred tem rešili z ladij v Sredozemskem morju, je Francija okrepila nadzor na meji in od četrtka je meja zanje zaprta.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je v ponedeljek poudaril, da mora za migrante poskrbeti Italija. “Od začetka leta smo našteli 8000 prečkanj meje, okoli 6000 ljudi smo poslali nazaj v Italijo,” je povedal.

STA


Najbolj brano