Italijanska obalna straža rešila 3400 beguncev

Italijanska obalna straža je ponoči pred obalo Libije rešila več kot 3400 beguncev. Prepeljali so jih na italijansko ozemlje, je sporočil tiskovni predstavnik italijanske obalne straže, ki je še opozoril, da danes pričakujejo še več reševalnih operacij, saj je Sredozemsko morje relativno mirno, kar bi tihotapci ljudi lahko izkoristili.

Fotografija je simbolična. Foto: © Stringer Italy / Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: © Stringer Italy / Reuters

RIM > Nacionalnosti beguncev za zdaj še niso ugotovili, je še povedal omenjeni predstavnik. Pojasnil je, da je v reševalni akciji, ki jo je koordinirala Italija, sodelovalo 13 plovil.

Do novice o rešitvi nove skupine migrantov prihaja sredi okrepljenih prizadevanj Evropske unije, da zajezi umiranje beguncev v Sredozemskem morju, še posebej po hudi nesreči sredi aprila, ko je umrlo kar 800 ljudi, ki so skušali priti v Italijo.

Pot iz Libije preko Sredozemskega morja večinoma do Italije je ena najbolj nevarnih za begunce. Glede na poročilo organizacije Amnesty International je pri poskusu prečkanja morja od januarja do marca letos umrl eden na 23 migrantov, ki so se skušali prebiti iz Severne Afrike v Evropo.

Pritisk beguncev pa se vse bolj povečuje, tako zaradi vse slabših varnostnih razmer v Libiji in sicer v arabskem svetu, kot tudi zaradi vse bolj ugodnega vremena. V italijanskem notranjem ministrstvu ocenjujejo, da bo letos skušalo Italijo doseči okoli 200.000 beguncev ali kakih 30.000 več kot v lanskem letu.

STA


Najbolj brano