Italijanska obalna straža pred obalo Libije rešila 6500 migrantov

Italijanska obalna straža je v ponedeljek pred obalo Libije rešila skupno 6500 migrantov. To je bil eden najbolj obremenjujočih dni za reševalce v Sredozemskem morju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanska obalna straža je pred obalo Libije rešila 6500 
migrantov. Foto: Wikipedia
Italijanska obalna straža je pred obalo Libije rešila 6500 migrantov. Foto: Wikipedia

RIM > Italijanska obalna straža je objavila tudi nekaj dramatičnih posnetkov reševalnih operacij. Na enem je videti prenapolnjeno ribiško barko, na kateri je okoli 700 ljudi. Nekaj se jih v reševalnih jopičih kar vrže v vodo in plava proti reševalcem.

Skupno so reševalci v Sredozemskem morju izvedli kar 40 reševalnih operacij. Pri tem so sodelovale italijanske ladje, pa tudi plovila humanitarnih organizacij in agencije EU za zaščito zunanjih meja Frontex, navaja AFP.

Tiskovni predstavnik italijanske obalne straže je AFP povedal, da je pritisk migrantov, ki želijo iz Libije preko Sredozemskega morja priti v Italijo, vse večji. Tudi v nedeljo so iz morja na istem območju potegnili okoli 1100 migrantov.

Večina migrantov izvira iz zahodne Afrike in Afriškega roga, njihova glavna izhodiščna točka za pot proti Evropi pa je Libija.

Skupno je letos po podatkih Združenih narodov in italijanske obalne straže v Italijo prišlo okoli 112.500 migrantov. To je le malenkost manj od enakega obdobja lani, ko so jih zabeležili 116.000, navaja AFP.

STA


Najbolj brano