Italijani porabijo za četrtino manj oljčnega olja
Svet
14. 03. 2015, 14.15
, posodobljeno: 31. 10. 2017, 23.46
Italijanska kuhinja, ki slovi po uporabi sadja, zelenjave, rib, olivnega olja in vina, velja za eno najbolj zdravih na svetu. A v krizi vse manj Italijanov uživa to sredozemsko hrano.
RIM
> Pri združenju kmetijskih proizvajalcev Coldiretti ugotavljajo, da se je prodaja številnih tipičnih italijanskih izdelkov v zadnjih letih drastično zmanjšala.
Tako je poraba oljčnega olja v minulih letih upadla za 25 odstotkov in znaša 9,2 kilograma na osebo letno, poraba svežega sadja in zelenjave pa se je zmanjšala za sedem odstotkov na 130 kilogramov na osebo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ugotavlja Coldiretti.
Italijani pojedo tudi manj testenin. Kljub temu pa ostaja poraba testenin v Italiji s 26 kilogrami na osebo na leto med najvišjimi. V primerjavi z Nemčijo denimo je ta kar petkrat višja.
STA