Italijani bi nadzorovali krško nuklearko

Italijanske politike, od nekdanjega tržaškega senatorja Giulia Camberja do predsednika Furlanije-Julijske krajine Renza Tonda in njegove naslednice Debore Serracchiani, skrbi jedrska elektrarna Krško (JEK). Petnajst deželnih svetnikov deželne desne sredine zdaj predlaga, naj Dežela FJK zahteva, da bi italijanski strokovnjaki sodelovali v znanstvenem svetu krške nuklearke, piše Primorski dnevnik.

Italijani bi radi nadzorovali krško nuklearko Foto: Martin Kerin
Italijani bi radi nadzorovali krško nuklearko Foto: Martin Kerin

TRST > S tem bi bili seznanjeni z dogajanji v obratu in tudi obveščali prebivalce FJK o možnih alarmih in nevarnostih. Prvi podpisnik Goričan Rodolfo Ziberna in drugi svetniki navajajo, da krška nuklearka predstavlja potencialno nevarnost tudi za FJK, začenši z dejstvom, pravijo, da leži na potresnem območju.

Zastopniki desne sredine in desnice po pisanju Primorskega dnevnika opozarjajo, da namerava Slovenija zgraditi v Krškem še drugi jedrski reaktor, kar ne drži.

“Po tej logiki bi morali Italijani sodelovati tudi pri nadzoru številnih francoskih jedrskih central, ki se nahajajo blizu meje z Italijo,” piše Primorski dnevnik.

NR


Najbolj brano