Italijan Gentilini predstavnik EU za Bližnji vzhod

Zunanji ministri EU so včeraj imenovali Italijana Fernanda Gentilinija za novega posebnega predstavnika EU na Bližnjem vzhodu. Ta položaj je bil nezaseden vse od začetka lanskega leta.

Fernando Gentilini Foto: Kosovain.Eu
Fernando Gentilini Foto: Kosovain.Eu

BRUSELJ > Fernando Gentilini trenutno vodi oddelek EU za Zahodni Balkan in Turčijo. Njegovo imenovanje morajo podpreti članice EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Federica Mogherini je danes napovedala tudi imenovanje Slovaka Petra Buriana za posebnega predstavnika EU za srednjo Azijo.

Položaj bližnjevzhodnega predstavnika je bil ustanovljen leta 1996 po sklenitvi mirovnega sporazuma iz Osla, ki je prinesel napredek v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Predhodnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini, Britanka Catherine Ashton, je položaj odpravila, ker je želela mirovna prizadevanja EU spraviti pod streho svoje evropske službe za zunanje delovanje.

EU sicer ima pomembno vlogo tudi v bližnjevzhodni četverici, ki so jo v podporo mirovnim prizadevanjem leta 2000 ustanovili ZN, EU, ZDA in Rusija. Posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice je bivši britanski premier Tony Blair.

Mogherinijeva je danes dejala, da zunanji ministri danes niso govorili o Blairu, je pa beseda tekla o “oživitvi vloge četverice”. “Govorili smo o prihodnosti četverice. Blair je odgovoren za gospodarski razvoj (na palestinskih ozemljih), to pa trenutno ni v ospredju, ampak je oživitev mirovnega procesa”, je še dejala.

STA


Najbolj brano