Italija želi čezmejni teran

Potem ko je Italija pred kratkim v skladu z evropsko zakonodajo vinarjem v Furlaniji-Julijski krajini prepovedala uporabo oznake teran, si zdaj prizadeva doseči kompromis, ki bi to vino ohranil tudi na italijanskem delu Krasa.

Italijanski sosedje si prizadevajo doseči kompromis pri uporabi oznake teran. Foto: Bogdan Macarol
Italijanski sosedje si prizadevajo doseči kompromis pri uporabi oznake teran. Foto: Bogdan Macarol

TRST > Tema o teranu se seli tudi v diplomatske vode, piše tržaški časnik Il Piccolo. V petek naj bi se v Ljubljani o njem pogovarjali slovenska državna sekretarka v ministrstvu za kmetijstvo Tanja Strniša in italijanska veleposlanica v Ljubljani Rossela Farnchini Sherefis. Kot je v pogovoru za tržaški časnik povedal italijanski kmetijski minister Maurizio Martina, je pobudo za začetek pogovorov o teranu v pismu naslovil na svojega slovenskega kolega Dejana Židana. Izrazil je zadovoljstvo nad pripravljenostjo Slovenije za začetek pogovorov.

Martina je pojasnil, da je primer na ministrstvu odprt od leta 2010 in da ves čas sodelujejo z deželo Furlanijo-Julijsko krajino. Vprašanje sta načela tudi s predsednico pokrajine Deboro Serracchiani. Tako Rim in dežela skupaj snujeta predlog za čezmejno uporabo oznake teran. Po besedah ministra se bodo pogovori nadaljevali na tako imenovani tehnični ravni.

Minister v primeru terana vidi za Italijo ugodnejšo rešitev kot je bil poraz pri tokaju, ki ga je uspešno zaščitila Madžarska. Pri tem se sklicuje na Kras in teran kot elementa identitete prostora, ki si ga delita Slovenija in Italija. Verjame v politično rešitev za zaščito italijanskih vinogradnikov na Krasu. Za začetek pričakuje jasnejšo sliko o zadržanju Slovenije o tem vprašanju.

Slovenija je geografsko oznako za teran uveljavila že leta 2000 in štiri leta kasneje, ob vstopu v EU, je zaščita postala del evropskega pravnega reda. Italija je šele pred kratkim deželo Furlanijo-Julijsko krajino v okrožnici opozorila, da ima pravico uporabljati oznako le Slovenija in vinarje na italijanskem delu Krasa pozvala k spoštovanju zakona. Ob tem pa je že napovedala, da bo s Slovenijo skušala doseči kompromis.

Kraševci tostran meje prizadevanja kolegov v sosedstvu sicer podpirajo, vendar se hkrati zavedajo nevarnosti, ki preti iz hrvaške Istre. Kakršenkoli kompromis, ki bi ga lahko izkoristili tudi Hrvati, bi bil za kraško vinogradništvo poguben, so prepričani. Teran predstavlja na Krasu več kot 80 odstotkov pridelka, ki ne bi mogel kljubovati nelojalni hrvaški konkurenci, opozarjajo. DAVORIN KORON


Najbolj brano