Italija zanika načrte za vzpostavitev žariščnih točk na meji s Slovenijo

Predsednica deželne uprave Furlanije-Julijske krajine Debora Serracchiani je danes zanikala, da vlada v Rimu načrtuje vzpostavitev žariščnih točk za migrante na meji s Slovenijo in Avstrijo. A je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedala, da je predvideno odprtje treh centrov za migrante, ki pa so bili načrtovani že pred časom.

Predsednica deželne uprave Furlanije-Julijske krajine Debora Serracchiani
Predsednica deželne uprave Furlanije-Julijske krajine Debora Serracchiani 

TRST > Prvi migrantski center bodo vzpostavili v vojašnici v Vidmu, kjer so že nastanjeni nekateri migranti. Nov center bodo odprli še v Trstu v trenutni garaži za avtobuse, v Gorici pa je načrtovan srednje velik migrantski center na lokaciji, ki jo trenutno uporablja organizacija Zdravniki brez meja, je za APA pojasnila Debora Serracchiani.

Italijanski mediji so pred dnevi poročali, da bi lahko Italija zaradi možnosti zavračanja migrantov na avstrijsko-slovenski meji, zaradi česar bi se lahko migrantski tok preusmeril proti Italiji, na meji s Slovenijo vzpostavila tri žariščne točke. Prvo naj bi uredili v Trbižu na tromeji z Avstrijo in Slovenijo, drugi dve pa blizu Gorice in Trsta.

Furlanijo-Julijsko krajino po besedah Serracchianijeve skrbi, da se bo v luči vse strožjega nadzora meja v več evropskih državah migrantski tok preusmeril proti Italiji. Krhanje schengna po njenem prepričanju ne prinaša več migrantov v Italijo, vsaj ne preko tako imenovane balkanske migrantske poti. Obstaja pa možnost, da bi se lahko zaradi krhanja schengna okrepilo število migrantov, ki bi v Italijo prišli preko Sredozemlja, se pravi preko meje, ki jo je teže nadzirati, ocenjuje italijanska političarka, a dodaja, da za zdaj še ni znakov, da do tega prihaja.

Avstrijsko odločitev za postavitev zgornje meje števila prosilcev za azil, ki jih lahko Avstrija še sprejme, je Serracchianijeva ocenila za upravičeno. “Če zgornjo mejo primerjamo s številom prebivalcev, se mi Avstrija še zmeraj zdi radodarna država. Seveda je treba zagotoviti pogoje za integracijo migrantov, a ta problem zadeva nas vse,” je še povedala.

STA


Najbolj brano