Italija z novim vodjo diplomacije

Nova visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes odstopila z mesta italijanske zunanje ministrice, saj bo nova Evropska komisija, katere podpredsednica je, v soboto uradno nastopila petletni mandat. Premier Matteo Renzi je za njenega naslednika izbral socialdemokrata Paola Gentilonija.

italijanski premier Matteo Renzi (na fotografiji) je za  novega zunanjega ministra izbral socialdemokrata Paola Gentilonija Foto: Wikipedia
italijanski premier Matteo Renzi (na fotografiji) je za novega zunanjega ministra izbral socialdemokrata Paola Gentilonija Foto: Wikipedia

RIM > Italijanski mediji so se pri tej novici najprej sklicevali na neuradne informacije iz vlade v Rimu, saj je Paolu Gentiloniju za nov položaj na twitterju že čez dan čestital namestnik zunanjega ministra Lapo Pistelli.

Kasneje je bil Gentiloni tudi uradno imenovan za ministra in je zvečer nato že prisegel pred predsednikom države Giorgiom Napolitanom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

59-letni Gentiloni velja za izkušenega politika levosredinskega tabora v Italiji. Nekoč novinar in okoljski aktivist je bil leta 2001 prvič izvoljen v spodnji dom parlamenta v Rimu, na listi tedanje sredinske stranke Marjetica.

Leta 2006 je v takratni levosredinski vladi Romana Prodija zasedel položaj ministra za telekomunikacije. Leta 2007 je bil med ustanovitelji nove Demokratske stranke, ki je danes najmočnejša v Italiji in na čelu katere je Matteo Renzi.

Gentiloni velja za tesnega Renzijevega zaveznika, poroča avstrijska tiskovna agencija APA in dodaja, da ga je premier izbral izmed več kandidatov. Pred tem se je med drugim govorilo, da želi Renzi za naslednico 41-letne Federice Mogherini, ki položaj zapušča že po približno pol leta, imenovati žensko.

Dpa piše, da je izbira Gentilonija malce presenetljiva, ker da je ta zmeren in varna izbira, a nima kakšnih vidnejših mednarodnih izkušenj.

STA


Najbolj brano