Italija v vse večji nevarnosti pred terorizmom

Italija je postala mnogo bolj izpostavljena grožnji mednarodnih teroristov, je v sredo v parlamentu v Rimu izpostavil generalni direktor italijanske policije Alessandro Pansa. Kot je pojasnil, mnogo večje tveganje izhaja iz dejstva, da so vojne vse bližje Italiji. Zaradi tega je policija okrepila nadzor na letališčih.

Italija je postala mnogo bolj izpostavljena grožnji mednarodnih teroristov, je v sredo v parlamentu v Rimu izpostavil generalni direktor italijanske policije Alessandro Pansa. Foto: STA
Italija je postala mnogo bolj izpostavljena grožnji mednarodnih teroristov, je v sredo v parlamentu v Rimu izpostavil generalni direktor italijanske policije Alessandro Pansa. Foto: STA

RIM > Pansa je poslancem še povedal, da oblasti spremljajo več deset domnevnih skrajnih islamistov, ki se vračajo iz Iraka in Sirije.

"Identificirali smo 60 tujih borcev in vemo, kje so. Pet je Italijanov, dva imata dvojne potne liste, drugi so tujci. Naše obveščevalne službe jim sledijo in jih spremljalo," je Pansa poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Skrajna sunitska Islamska država je v propagandnih sporočilih kot tarči večkrat izpostavila Italijo in Vatikan. Italijanski mediji ugibajo, da bi se lahko džihadisti skrili med migrante, ki v Italijo prihajajo iz Libije, kjer so dejavne skrajne milice.

Pansa je v sredo poudaril, da ni za to nobenega dokaza, a hkrati priznal, da ne more izključiti, da so teroristične organizacije "vstopile v posel" tihotapljenja migrantov in začele služiti s tem.

Potrdil je tudi, da je število registriranih migrantov, ki so v Italijo lani prispeli z ladjami - 170.000, brez primere. Hkrati je poudaril, da so jih najmanj 120.000 med njimi ustrezno identificirali.

Italija je bila večkrat tarča kritik, da zavestno ne registrira migrantov in si zatiska oči pred njihovimi poskusi pobega v bogatejše severne evropske države.

Namestnik italijanskega notranjega ministra Domenico Manzione je na srečanju s tujimi novinarji v Rimu priznal, da so se partnerji iz EU pritožili nad to težavo, a hkrati vztrajal, da na strani Italije ni bilo slabih namenov

STA


Najbolj brano