Italija svari, da se čas za boj proti IS v Libiji izteka

Italija je danes najostreje doslej posvarila pred nevarnostjo, da postane Libija trdnjava džihadistov Islamske države (IS), kar bi bila grožnja evropski varnosti in stabilnosti sosednjih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italija je  najostreje doslej posvarila pred nevarnostjo, da postane Libija trdnjava džihadistov Islamske države, kar bi bila grožnja evropski varnosti in stabilnosti sosednjih držav.
Italija je najostreje doslej posvarila pred nevarnostjo, da postane Libija trdnjava džihadistov Islamske države, kar bi bila grožnja evropski varnosti in stabilnosti sosednjih držav. 

RIM > Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je v parlamentu v Rimu opozoril, da obstaja “očitno tveganje”, da pripadniki IS v Libiji vzpostavijo zavezništvo z rivalskimi lokalnimi milicami ali kriminalnimi združbami, ki se med sabo bojujejo za moč in nadzor v državi. Situacija po njegovih besedah terja “maksimalno pozornost”.

Posvaril je tudi, da se je situacija v Libiji v zadnjih tednih poslabšala in da se čas za to severnoafriško državo izteka. Prizadevanja mednarodne skupnosti, da se v tej vse bolj kaotični in propadajoči državi znova vzpostavi stabilnost, je treba pospešiti. Obenem je zatrdil, da Italija verjame v politično in ne vojaško rešitev problemov Libije.

“Soočamo se z državo z ogromnim ozemljem in propadlimi institucijami, kar ima potencialno hude posledice ne le za nas, ampak za stabilnost in vzdržnost tranzicijskega procesa v sosednjih afriških državah (...) Jasni moramo biti, da se je situacija poslabšala. Čas, ki ga imamo na razpolago, ni neomejen in grozi, da se bo kmalu iztekel.”

IS v Libiji oziroma tamkajšnji skrajneži, ki so prisegli zvestobo IS, so pred dnevi poskrbeli za ogorčenje z obglavljenjem 21 egiptovskih Koptov.

STA


Najbolj brano