Italija se je z EU dogovorila o slabi banki

Italija se je po dolgotrajnih pogajanjih z EU dogovorila o ustanovitvi razvojne družbe, ki bo od tamkajšnjih bank prevzela slabe kredite. To bo bankam skupaj z ostalimi vladnimi reformami omogočilo boljše kreditiranje italijanskega gospodarstva, je dejala evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

Italija se je z EU dogovorila o slabi banki, ki bo od tamkajšnjih 
bank prevzela slabe kredite.  Foto: Susana Vera
Italija se je z EU dogovorila o slabi banki, ki bo od tamkajšnjih bank prevzela slabe kredite.  Foto: Susana Vera

RIM > Komisarka Margrethe Vestager, ki se je v torek v Bruslju sestala z italijanskim finančnim ministrom Pierom Carlom Padoanom, je pojasnila, da so sklenili dogovor o vzpostavitvi jamstvene sheme, po kateri bodo banke v Italiji deležne pomoči pri obvladovanju tveganih posojil.

Načrt predvideva, da bodo lahko italijanske banke iz svojih bilanc izdvojile problematične kredite. Poleg tega bi lahko dobile državna jamstva za manj tvegane deleže teh kreditov, s čimer naj bi zasebne vlagatelje privabili k njihovemu nakupu. Ta jamstva bi sicer morale kupiti po tržnih cenah, v nasprotnem primeru bi šlo za nedovoljeno državno pomoč, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V italijanskih finančnih družbah je po izračunih za približno 200 milijard evrov slabih posojil, ki so se nakopičila v času triletne recesije. Delnice številnih bank so se zato od začetka leta krepko znižale.

Italijanski bančni sektor zaposluje le še približno 300.000 uslužbencev, potem ko jih je še leta 2007 344.600. Italijansko bančno združenje FABI je pred kratkim izračunalo, da bodo morale banke do konca leta 2018 zmanjšati število delovnih mest še za 23.000.

Gospodarska rast Italije za razliko od ostalih članic območja evra le počasi napreduje in je leta 2015 dosegla le 0,8 odstotka. Poleg tega ima Italija s 134,6 odstotka BDP drugi najvišji javni dolg v EU.

STA


Najbolj brano