Italija od evropskih partneric pričakuje deljenje stroškov za sprejem migrantov

Potem ko je v Italijo minuli konec tedna prispelo skoraj 6000 novih migrantov, je italijanska vlada izrazila pričakovanje, da bodo njene evropske partnerice sodelovale pri delitvi stroškov za njihov sprejem. Zunanji minister Paolo Gentiloni je spomnil, da je treba zaveze nedavnega vrha EU še izpolniti, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Od začetka leta  je v vodah med Libijo in Italijo po ocenah 
izgubilo življenje že okrog 1750 migrantov. Foto: Arhiv Pn
Od začetka leta je v vodah med Libijo in Italijo po ocenah izgubilo življenje že okrog 1750 migrantov. Foto: Arhiv Pn

RIM > “Vrh EU je končno potrdil evropski značaj vprašanja migrantov v Sredozemskem morju, a sedaj so potrebni pomenljivi koraki,” je Paolo Gentiloni v ponedeljek v telefonskem pogovoru dejal evropskemu komisarju za migracije Dimitrisu Avramopulosu.

“Še posebej Italija poleg okrepitve agencije Frontex pričakuje ekonomske zaveze Evropske unije, s katerimi bi ji priskočila na pomoč pri zagotavljanju nujnih storitev, povezanih s sprejemom migrantov,” je dejal. “Evropska kriza ne more še naprej imeti zgolj italijanskega odgovora.”

Gentiloni se je na članice unije znova obrnil na dan, ko je v pristanišča na jugu Italije prispelo več kot 3000 migrantov, od katerih jih je večino v nedeljo ali soboto rešila italijanska obalna straža. Ta je minuli konec tedna iz Sredozemskega morja skupno rešila približno 5800 migrantov.

Med njimi je bila tudi dojenčica, ki se je rodila na krovu italijanske ladje Bettica. Mamo in otroka so prepeljali v bolnišnico, obema gre dobro, so sporočile italijanske oblasti.

Obenem je minuli konec tedna umrlo najmanj deset migrantov. Od začetka leta jih je v vodah med Libijo in Italijo po ocenah izgubilo življenje že okrog 1750.

STA


Najbolj brano