Italija ne bo zaprla meje s Slovenijo

Italija ne bo zaprla meje s Slovenijo. Tudi če bi se migrantski val še dodatno okrepil, bi bilo prečkanje 230 kilometrov dolge meje od Lazareta pri Miljah do Belopeških jezer pod Mangrtom še vedno neovirano.

Italija, kot vse kaže, ne bo zaprla meje s Slovenijo, varnostne 
sile na obmejnem območju pa že ves čas izvajajo nadzor. Foto: Alenka Penjak
Italija, kot vse kaže, ne bo zaprla meje s Slovenijo, varnostne sile na obmejnem območju pa že ves čas izvajajo nadzor. Foto: Alenka Penjak

TRST > Italija ni Madžarska. Zato je zelo malo verjetno, da bi se na slovensko-italijanski meji vrnili v razmere pred 21. decembrom 2007, ko so še stale zapornice. Doslej se italijanski vladi ni nikoli zdelo primerno ukinjati schengenskih pravil. Predsednik vlade Matteo Renzi in vsi njegovi ministri zagovarjajo bistveno drugačne rešitve. Tako v Bruslju kot pred domačo javnostjo zavračajo politiko zapiranja.

“Italija je v zadnjih dveh letih dokazala odprt način reševanja migrantskega vprašanja v Sredozemlju, zato po mojem mnenju ni možnosti, da bi kar naenkrat zaprla svojo mejo,” pravi poslanka v Rimu Tamara Blažina. “Tudi če bi se dotok iz Slovenije nenadno povečal, bi Italija še naprej sprejemala priseljence, saj so oblasti na to tudi pripravljene. Vse državne institucije, vključno z deželami, prefekturami in občinami, so že opremljene za sprejemanje migrantov.”

Tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec je ovrgel možnost, da bi se na italijansko-slovenski meji kakorkoli spremenil dosedanji režim. “Slovenija bo spoštovala evropska in domača pravila, mi ne načrtujemo nobenih meja. Nimam informacij, da bi Italija razmišljala o uvedbi nadzora na meji, nimam informacij, da bi se kaj takega lahko zgodilo,” je izjavil med petkovim obiskom v Kopru.

Je pa Severna liga že nekajkrat predlagala vsaj začasno vzpostavitev mejnega nadzora. “Toda Severna liga ima v parlamentu zelo majhen vpliv,” zagotavlja Blažinova. “Res ne vidim možnosti, da bi kar naenkrat zaprli mejo.”

Podobno meni tudi Miloš Budin, nekdanji parlamentarec in sekretar v vladi Romana Prodija v obdobju 2006-2008. “Živimo v času hudega nacionalizma, to je res, a vseeno mislim, da je večinsko mnenje v Italiji na strani humanitarnega pristopa. Ta je v Italiji zelo razširjen. Ko govorimo o humanosti, moramo povedati, da so se italijanske oblasti izkazale. Odrezale so se veliko bolje od mnogih drugih evropskih držav.”

Po Budinovem mnenju prvak Severne lige Matteo Salvini s svojimi predlogi o zamrznitvi schengenskega dogovora ne bo uspel. “To je le rovtarščina oziroma to so volilne špekulacije,” pravi Budin. “Bi pa dodal, da ima Italija vsekakor veliko hibo. Migrante sprejema, a potem zanje nima sistemske rešitve. Ne zna jih integrirati v družbo. Vse je prepuščeno posameznim pobudam. V tem pogledu Italija zagotovo ni Nemčija. Severna Evropa pač veliko bolje ve, kako je treba priseljence vključiti v vsakdanje življenje.”

PETER VERČ


Najbolj brano