Italija menda načrtuje slabo banko

Italija oblikuje načrt za vzpostavitev tako imenovane slabe banke, prek katere bi se komercialne banke znebile slabih posojil, poroča časnik Il Messaggero. Vlada še razmišlja, ali naj ima država v slabi banki večinski ali manjšinski delež, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanska vlada (na fotografiji je premier Matteo Renzi) še razmišlja, ali naj ima država v slabi banki večinski ali manjšinski delež. Foto: Wikipedia
Italijanska vlada (na fotografiji je premier Matteo Renzi) še razmišlja, ali naj ima država v slabi banki večinski ali manjšinski delež. Foto: Wikipedia

RIM > Projekt italijanske slabe banke pripravljajo vlada, italijanska centralna banka in finančno ministrstvo. Z njim želijo pomagati bankam, ki so imele novembra za 181 milijard evrov slabih posojil.

Država bi lahko imela v slabi banki manjšinski 49-odstotni ali pa večinski 81-odstotni delež, kažejo dokumenti, ki so jih dobili v roke novinarji časnika.

Med delničarji slabe banke bi bili tudi zasebni vlagatelji in centralna banka. Kapital slabe banke naj bi znašal okoli tri milijarde evrov.

Na zadnjih stresnih testih Evropske centralne banke (ECB) lani je “pogrnilo” devet italijanskih bank, vključno z Banco Monte des Paschi in Banco Popolare di Milano.

STA


Najbolj brano