Italija izgnala več domnevnih simpatizerjev džihadistov

Italijanske oblasti so po današnjih navedbah tamkajšnjega notranjega ministra Angelina Alfana od decembra iz države izgnale devet tujcev, ki naj bi bili simpatizerji islamskih skrajnežev. Alfano je ob tem napovedal še več izgonov v okviru prizadevanj, da preprečijo morebitne napade džihadistov.

 Foto: STA
Foto: STA

RIM > Alfano je danes na novinarski konferenci povedal, da so izgnali pet Tunizijcev, Egipčana, Maročana, Turka in Pakistanca. Izrazil je prepričanje, da bo sledilo še več odločitev za izgon. Večina od deveterice danes izgnanih je sicer v Italiji živela že vrsto let, med njimi največ na severu države.

Poleg tega italijanske oblasti po besedah Alfana opazujejo še približno sto drugih domnevnih podpornikov islamskega ekstremizma.

Po uradnih podatkih naj bi v Irak in Sirijo iz Italije skupno odšlo 53 ljudi, ki so se odpravili borit na strani skrajnih džihadistov v Siriji in Iraku. Samo štirje naj bi sicer imeli italijanski potni list.

Notranji minister je zatrdil, da je država soočena z neposredno grožnjo in so zato okrepili varnostne ukrepe.

Priznal je, da morajo določene operacije opraviti na skrivaj, a je zatrdil, da delujejo proti terorizmu, da bi branili demokracijo in svobodo.

Italija je sicer v drugi polovici lanskega leta že izgnala 13 ljudi, ki naj bi imeli stik z džihadisti Islamske države.

STA


Najbolj brano