Italija išče teroristične osumljence, krepi varovanje cerkva in znamenitosti

Italija po namigu ameriškega preiskovalnega urada FBI išče pet terorističnih osumljencev, ki naj bi načrtovali džihadistične napade na cerkve in znamenitosti, tudi baziliko Sv. Petra v Vatikanu in milansko Scalo, je sporočil italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni.

Italija po namigu ameriškega preiskovalnega urada FBI išče 
pet terorističnih osumljencev, ki naj bi načrtovali džihadistične napade na cerkve in znamenitosti, med njimi tudi 
baziliko Sv. Petra v Vatikanu in milansko Scalo. Foto: Tino Mamić
Italija po namigu ameriškega preiskovalnega urada FBI išče pet terorističnih osumljencev, ki naj bi načrtovali džihadistične napade na cerkve in znamenitosti, med njimi tudi baziliko Sv. Petra v Vatikanu in milansko Scalo. Foto: Tino Mamić

RIM > Paolo Gentiloni je pojasnil, da so zaradi možnosti napadov okrepili varovanje kulturnih spomenikov v Vatikanu in Italiji.

“Notranji minister je že večkrat opozoril, da imamo visoko stopnjo pripravljenosti pri varovanju znamenitosti, prostorov, kjer se zbirajo ljudje, od stadionov do katedral, še posebej cerkve Sv. Petra, ki je med kraji, ki nam jih je izpostavil FBI včeraj,” je danes povedal Gentiloni za nacionalno televizijo Rai.

“Tovrstna opozorila vedno jemljemo zelo resno, še posebej, če pridejo od ZDA,” je dejal zunanji minister. Dodal je, da ni razlogov za paniko.

Italijanski časniki so danes praktično vsi že na naslovnici objavili opozorila FBI. “Ne smemo postati ujetniki tega opozorila, saj bi bilo to darilo Daešu,” oziroma Islamski državi, je dodal Gentiloni, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanska policija je medtem močno okrepila varovanje milanske opere. Na območju so okrepili prisotnost policistov in karabinjerjev. V preddverje Scale pa so namestili detektor kovin, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predsednik deželne vlade v Lombardiji Roborti Maroni je opozoril, da se operna sezona v Scali začenja 7. decembra. Premierne predstave naj bi se udeležile številne pomembne osebnosti, s premierjem Matteom Renzijem ali predsednikom republike Sergiom Matarello na čelu, je poročal Corriere della Sera.

Maroni je predlagal, da bi del vojakov, ki so do konca oktobra pomagali pri varovanju svetovne razstave Expo v Milanu, ostal za varovanje mesta. Tudi v Rimu so ta teden okrepili varovanje mesta s 700 dodatnimi policisti, poroča APA.

STA


Najbolj brano