Italija dobila novega predsednika

Kot novi predsednik Italije je danes za sedemletni mandat prisegel 73-letni Sergio Mattarella. Za 12. predsednika italijanske republike, ki je v Kvirinalu nasledil Giorgia Napolitana, ga je v soboto izvolilo 1009 elektorjev.

Kot novi predsednik Italije je danes za sedemletni mandat prisegel 73-letni Sergio Mattarella. Foto: Reuters
Kot novi predsednik Italije je danes za sedemletni mandat prisegel 73-letni Sergio Mattarella. Foto: Reuters

RIM > Sergio Mattarella prihaja s Sicilije in je znan po svojem boju proti mafiji, doslej pa je bil ustavni sodnik.

Mattarella je prisegel na skupni seji spodnjega in zgornjega doma parlamenta v Rimu. Ob začetku slovesnosti so tradicionalno zazveneli zvonovi palače Montecitorio, kjer je sedež poslanske zbornice. Prisege sta se med drugim udeležila premier Matteo Renzi in vodja konservativne opozicije Silvio Berlusconi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predsednik pozval k solidarnosti

V govoru takoj po prisegi je novi predsednik pozval k solidarnosti ter opozoril, da morajo tako v Italiji kot širše v Evropi finančno konsolidacijo spremljati odločnejši ukrepi za zagon gospodarske rasti in za socialno pravičnost. Podprl je pot, ki jo je v drugi polovici lanskega leta med italijanskim predsedovanjem EU zasledovala Renzijeva vlada.

Kot je spomnil, so leta krize bistveno oslabila Italijo in Evropo. “Italija mora znova najti obzorje upanja,” je poudaril. Med prednostnimi nalogami je navedel reformo volilne zakonodaje, ki naj bi Italiji zagotovila politično stabilnost. “Premagati moramo nevarnost, da gospodarska kriza ogrozi spoštovanje načel in vrednot, na katerih temelji socialni pakt ustave.”

Država poleg tega po njegovih besedah potrebuje več preglednosti, debirokratizacijo in poenostavitev pravil za podporo podjetjem, številni brezposelni mladi pa imajo pravico do službe. “Biti varuh ustave pomeni priznati in uveljaviti pravico do dela,” je poudaril.

Posebej je poudaril, da je nujno okrepiti boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Spomnil je na nekatere vidne osebnosti, ki so v boju proti mafiji izgubile življenje. Med njimi je bil leta 1980 tudi njegov brat Piersanti. “Mafija je rakava rana, ki uničuje upanje in pravice,” je dejal.

Zagotovil je, da bo neodvisen razsodnik

Zagotovil je, da bo kot predsednik države nestrankarski in neodvisen razsodnik ter bo vedno spoštoval ustavo. Njegov dobre pol ure trajajoč govor je večkrat prekinil aplavz in celo stoječe ovacije, piše APA.

Mandat predsednika Italije traja sedem let. Čeprav je vloga predsednika v Italiji predvsem predstavniška, ima vendarle moč, da razpusti enega ali oba domova parlamenta ter razpiše predčasne volitve.

Pred današnjo prisego je Mattarella v ponedeljek odstopil z mesta ustavnega sodnika. Preden je postal ustavni sodnik, je bil dolga leta poslanec in petkrat minister. V mednarodnem prostoru in tudi širši domači javnosti je bil doslej slabše znan, je pa že dolgo spoštovan v ožjih italijanskih političnih krogih, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Za predsednika države je bil Mattarella s 665 glasovi v 1009-članski volilni skupščini izvoljen v soboto, potem ko je 89-letni Giorgio Napolitano zaradi starosti in utrujenosti 14. januarja predčasno odstopil. Njegova izvolitev velja za velik Renzijev uspeh. Premier je Mattarello podprl kljub nasprotovanju Berlusconija in njegove stranke Naprej Italija.

STA


Najbolj brano