Italija bo morda morala upokojencem vrniti pet milijard evrov

Italijansko ustavno sodišče je zavrnilo ključen element reforme pokojninskega sistema, zaradi česar bo morda vlada morala upokojencem vrniti najmanj pet milijard evrov. Kot neustavno je zavrnila prenehanje usklajevanja pokojnin, višjih od 1400 evrov, z inflacijo.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

RIM > Decembra 2011, ko je bila Italija pod močnim pritiskom trga zaradi visokega javnega dolga, je takratna tehnokratska vlada sprejela ostre varčevalne ukrepe.

Med ukrepi so bili tudi povečanje števila let za plačevanje pokojninskih prispevkov, sprememba preračunavanja višine pokojnine na celoten čas delovne dobe in ne samo na upoštevanje višine zadnjih plač ter prenehanje usklajevanja pokojnin, višjih od 1400 evrov mesečno, s stopnjo inflacije.

Ustavno sodišče je v četrtek presodilo, da je slednje neustavno, saj gre pri usklajevanju pokojnin z inflacijo za ustavno pravico, ki je bila "žrtvovana na nerazumen način".

Predstavniki vlade na sodišču so ocenili, da so samo s tem ukrepom leta 2012 in 2013 privarčevali pet milijard evrov, preden je vlada Enrica Lette lani znova uvedla usklajevanje pokojnin z inflacijo.

Teoretično ima po odločitvi ustavnega sodišča sedaj okoli šest milijonov upokojencev pravico, da v povprečju zahtevajo povračilo 250 evrov na leto. Italijanski mediji so v petek poročali, da bodo morali povračilo zahtevati prek sodišč.

STA


Najbolj brano