Italija: Libija bi lahko postala nova Somalija

Italija je danes opozorila, da obstaja tveganje, da bi Libija postala “nova Somalija”. Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je dejal, da se bo svet moral soočiti z novo Somalijo lučaj od italijanske obale, če mirovni pogovori med rivalskimi frakcijami v Libiji ne bodo obrodili sadov in končali državljanske vojne.

 Italija je danes opozorila, da obstaja tveganje, da bi Libija 
postala “nova Somalija”. Italijanski zunanji minister Paolo 
Gentiloni je dejal, da se bo svet moral soočiti z novo Somalijo 
lučaj od italijanske obale, če mirovni pogovori med rivalskimi 
frakcijami v Libiji ne bodo obrodili sadov in končali državljanske vojne. Foto: STA
Italija je danes opozorila, da obstaja tveganje, da bi Libija postala “nova Somalija”. Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je dejal, da se bo svet moral soočiti z novo Somalijo lučaj od italijanske obale, če mirovni pogovori med rivalskimi frakcijami v Libiji ne bodo obrodili sadov in končali državljanske vojne. Foto: STA

RIM > “Časa je malo, še posebej sedaj, ko je stanje v mestu Sirte zaradi Islamske države zaskrbljujoče,” je Paolo Gentiloni za italijanski časnik La Stampa dejal o nedavnih spopadih v tem obalnem mestu.

Skrajneži Islamske države so junija zasedli mesto Sirte, prejšnji teden pa so izbruhnili siloviti spopadi med džihadisti in rivalskimi milicami.

Libija, ki se je po padcu dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011 pogreznila v kaos, ima trenutno dva rivalska parlamenta in vladi, poleg tega pa še več milic, ki se bojujejo za nadzor nad bogatimi naravnimi viri države. Krizo v Libiji pa občuti tudi Italija, kamor je samo letos iz Libije s pomanjkljivimi plovili preko Sredozemlja prispelo že približno 102.000 migrantov in beguncev.

Še več zaskrbljenosti na evropski strani Sredozemlja povzroča pohod Islamske države v osrednji Libiji. Italija je sicer danes z ZDA in več evropskimi zaveznicami podpisala skupno izjavo, s katero obsojajo barbarska dejanja Islamske države.

“Globoko smo zaskrbljeni nad poročili, da so ti borci obstreljevali gosto poseljene predele Sirte in terorizirali libijskego prebivalstvo,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi zapisale Italija, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Španija in ZDA.

STA


Najbolj brano