Italija: EU naj prevzame reševanje beguncev

Italija je opozorila, da bo ustavila reševalno operacijo Mare Nostrum, saj je problem nezakonitih priseljencev iz Afrike, ki skušajo prek Sredozemlja v velikem številu na čolnih doseči obalo Evrope, vse hujši. Evropsko unijo je ob tem pozvala, naj sama prevzame operacijo.

Med avgustom 2013 in julijem 2014 je v Italijo na čolnih prispelo skoraj 117.000 beguncev Foto: Morh
Med avgustom 2013 in julijem 2014 je v Italijo na čolnih prispelo skoraj 117.000 beguncev Foto: Morh

RIM > Notranji minister Angelino Alfano je na novinarski konferenci v Rimu danes opozoril, da Italija obsežne operacije Mare Nostrum, ki jo je sprožila oktobra lani, da bi po dveh smrtonosnih brodolomih preprečila nove žrtve med begunci, po oktobru ne more nadaljevati in da jo mora prevzeti evropska agencija za zunanje meje Frontex.

“Ne verjamemo, da se lahko Mare Nostrum, ki je bil kratkoročni projekt, nadaljuje še eno leto,” je dejal Alfano in dodal, da mora odgovornost za meje v Sredozemlju ležati na Evropi. V omenjeni operaciji je od 15. decembra lani do 31. januarja letos sodelovala tudi slovenska vojaška ladja Triglav.

Med avgustom 2013 in julijem 2014 je v Italijo na čolnih prispelo skoraj 117.000 beguncev, izhaja iz podatkov italijanskega notranjega ministrstva. V okviru operacije Mare Nostrum so jih rešili 63.000.

Po podatkih visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je samo od začetka letošnjega leta prek morja v Italijo prispelo že več kot 100.000 beguncev, pri čemer so več kot polovico v beg pregnali vojne, nasilje in preganjanja.

Italijansko obalo je danes znova doseglo približno 1500 novih beguncev s severa Afrike. Dva begunca nevarne poti po navedbah oblasti nista preživela.

STA


Najbolj brano