Islandija bo umaknila prošnjo za članstvo v EU

Islandska vlada namerava tudi uradno umakniti prošnjo za članstvo v Evropski uniji, ki jo je vložila leta 2009. Ustrezen zakonodajni predlog želi parlamentu predložiti kmalu.

Islandska vlada namerava tudi uradno umakniti prošnjo za članstvo v Evropski uniji, ki jo je vložila leta 2009.  Foto: Wikipedia
Islandska vlada namerava tudi uradno umakniti prošnjo za članstvo v Evropski uniji, ki jo je vložila leta 2009.  Foto: Wikipedia

REYKJAVIK > Pogajanja z Brusljem je sicer država ustavila že leta 2013, ko je na oblast prišla evroskeptična desnosredinska koalicija.

Islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson je uraden umik prošnje po poročanju bruseljskega spletnega biltena EUobserver napovedal v nedeljskem pogovoru za islandski radio Bylgjan.

Njegove izjave je nato v članku za časnik New Europe še podkrepil zunanji minister Gunnar Bragi Sveinsson, ki je izpostavil prepričanje svoje vlade, da bo lahko država svoje interese bolje zasledovala zunaj unije.

Islandija je pristopna pogajanja z EU začela leta 2010 v želji, da bi ji članstvo v uniji dalo večjo gospodarsko varnost. Državo je namreč leta 2008 do temeljev pretresla bančna kriza.

Pogajanja z Brusljem je začela socialdemokratska vlada, na parlamentarnih volitvah aprila 2013 pa je slavila desna sredina, ki je članstvu v EU ves čas nasprotovala. Pogajanja so za trajanje celotnega mandata prekinili septembra istega leta.

EU načrta za uraden umik prošnje ne komentira. “Če bodo islandske oblasti tako odločile, je to njihova odločitev,” je danes v Bruslju dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič. “Glede tega nimamo posebnega komentarja,” je še dodala.

STA


Najbolj brano