Islamska država znova uničuje zgodovinsko Hatro

Džihadisti Islamske države (IS) so znova objavili video posnetek, na katerem uničujejo neprecenljivo arhitekturo v antičnem iraškem mestu Hatra, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Eden od skrajnežev na posnetku pojasni, da zgodovinski kraj uničujejo, ker "je predmet čaščenja namesto boga".

Fotografija je simbolična. Foto: Danish Ismail
Fotografija je simbolična. Foto: Danish Ismail

MOSUL > Na posnetku, ki ni datiran, skrajneži s kladivi neusmiljeno razbijajo neprecenljive kipe in vanje streljajo s kalašnikovkami. Objavili so ga, potem ko so iraške sile iz njihovih rok iztrgale mesto Tikrit, kar je doslej največji poraz IS v Iraku.

Hatra je bila sicer tarča napada džihadistov IS februarja. Pristnost tokratnega posnetka še ni potrjena, je pa Unesco potrdil februarsko uničevanje. Dejanska škoda, ki so jo skrajneži povzročili v Hatri, sicer ni znana, saj je mesto še vedno v rokah IS.

IS je zavzela velika območja v Iraku in Siriji in na njih razglasila kalifat. Tudi drugje, ne le v Hatri, so njeni pripadniki uničili nenadomestljivo zgodovinsko dediščino - ponavadi z argumentom, da gre za del malikovanja in krivoverstva, ki je v nasprotju z njihovo interpretacijo islamskega prava.

Februarja je tako IS objavila posnetek, na katerem uničuje kipe v muzeju v iraškem mestu Mosul, januarja pa je zažgala knjige iz tamkajšnje knjižnice in univerze, med njimi številne redke rokopise. Večino uničenih dragocenosti so v kakih sto kilometrov oddaljeni Mosul pripeljali prav iz Hatre.

Mnogi sicer ugibajo, da skrajneži v resnici niso uničili vseh teh dragocenosti, ampak so mnoge od njih na skrivaj drago prodali na črnem trgu, saj je to eden njihovih pomembnih virov zaslužka.

STA


Najbolj brano