Islamska država znova prodrla v Kobane

Skrajna skupina Islamska država (IS) je ponovno prodrla do pretežno kurdskega mesta Kobane na severu Sirije. Ponoči je na območju mesta prišlo do silovitih spopadov med džihadisti in kurdskimi silami. Pripadniki IS so blizu mejnega prehoda s Turčijo tudi razstrelili vozilo. V eksploziji in bojih je bilo ubitih več deset ljudi.

ALEP > Po navedbah nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice je IS blizu meje s Turčijo detonirala avtomobil bombo, pri čemer je umrlo najmanj pet ljudi. Po tem napadu so v središču Kobaneja izbruhnili siloviti spopadi, trupla pa so ležala na cesti, navedbe observatorija povzema francoska tiskovna agencija AFP. Srditi boji v Kobaneju so potekali še danes zjutraj.

IS je pretežno kurdski Kobane napadel že lani, takrat pa je prevzel večji del mesta. S pomočjo zračnih napadov mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA pa je kurdskim oboroženim silam po več mesecih bojev vendarle uspelo džihadiste izgnati iz mesta. Boji in zračni spopadi so večji del Kobaneja zravnali z zemljo. Šele v zadnjih tednih je mesto počasi znova zaživelo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do novega napada džihadistov na Kobane pa prihaja po njihovih nedavnih porazih na severu Sirije. Kurdske sile so med drugim prejšnji teden od IS prevzele nadzor nad pomembnim mejnim prehodom med sirskim mestom Tal Abjad in turškim mestom Akcakala.

STA


Najbolj brano