Pusićeva v prizadevanjih za osvoboditev ugrabljenega Hrvata v Egipt

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes odpotovala v Egipt, da bi sodelovala v prizadevanja za osvoboditev 31-letnega Hrvata Tomislava Salopeka, ki so ga skrajneži minuli mesec ugrabili v Kairu. Egiptovska veja Islamske države je v sredo zagrozila, da ga bo v 48 urah usmrtila. S Pusićevo so odpotovali tudi člani Salopekova družine.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić Foto: STA
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić Foto: STA

ZAGREB > Z Vesno Pusić naj bi v Egipt odpotovali soproga Tomislava Salopeka in njegova sestra. Skupaj želijo poskusiti vplivati na egiptovske oblasti, naj pomagajo pri reševanju ugrabljenega 31-letnika, poroča Jutarnji list na svoji spletni strani.

Na Hrvaškem se sprašujejo, kaj sploh lahko ministrica stori v Egiptu, saj je težko pričakovati, da bodo oblasti v Kairu sprejele izsiljevanje ugrabiteljev. Ti so namreč zagrozili z usmrtitvijo Salopeka, če ne bodo v Egiptu osvobodili vseh muslimank, ki so zaprte.

Dolgoletni hrvaški profesor na ameriški univerzi v Kairu Ivan Iveković je izrazil dvome v pripravljenost Egipta na dogovor s teroristi. “V egiptovskih zaporih je najmanj 40.000 zapornikov, najmanj tretjina je žensk, večinoma muslimank. Težko, da jih bodo egiptovske oblasti začele spuščati na prostost,” je dejal Iveković za današnji Jutarnji list.

Džihadisti so v sredo na spletu objavili videoposnetek, na katerem Hrvat, ki je v Egiptu delal za francosko podjetje, kleči na kolenih ob nogah zamaskiranega uniformiranega moškega, ki v rokah drži nož.

Hrvat z lista papirja prebere, da je Tomislav Salopek in da ga je Islamska država ugrabila 22. julija. Dodal je, da ga bodo v 48 urah usmrtili, če egiptovska vlada iz zaporov ne izpusti vseh zaprtih muslimank.

Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer prejšnji mesec sporočilo, da so v Kairu na poti v službo ugrabili 31-letnega hrvaškega državljana ter da bodo storili vse, kar lahko, za njegovo izpustitev. Do objave video posnetka ni bilo novic o Hrvatu, ki je oče dveh mladoletnih otrok. Njegova soproga živi z otroki pri Salopekovih starših v vasi Vrpolje v Slavoniji.

Hrvaški mediji so poročali, da je Salopek kot geodet delal tudi za nekatera druga podjetja v Iraku in Libiji. Hrvaške obveščevalne službe so preverile Salopeka in ugotovile, da ni imel povezav z nobeno politično ali kakršnokoli skupino, kot tudi ni bilo podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja, ki bi bile lahko motiv za ugrabitev, so neuradno poročali hrvaški mediji po njegovi ugrabitvi.

Gre za prvo ugrabitev hrvaškega državljana, odkar so v Egiptu zabeležili delovanje Islamske države. Džihadisti so lani v Siriji ugrabili in umorili britanskega državljana, ki je živel v Sisku, potem ko se je poročil s Hrvatico.

STA


Najbolj brano