Islamska država širi svoj vpliv v Pakistan, Afganistan

Skrajna islamistična skupina Islamska država (IS) je bivšega talibanskega poveljnika v Pakistanu Hafiza Sajeda Hana imenovala za guvernerja province Horasan, kot imenujejo džihadisti obsežno območje, ki obsega Pakistan in Afganistan ter dele še nekaterih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 Foto: Mohammed Salem
Foto: Mohammed Salem

ISLAMABAD > Islamska država, ki je na pomembnem delu Sirije in Iraka maja lani razglasila islamski kalifat, je to sporočila, potem ko je pred dnevi napovedala širjenje svojega vpliva na območje Horasana, ki ob omenjenih državah obsega še del Irana in kitajsko večinsko muslimansko provinco Xinjiang. Hafiz Sajed Han je s tem postal poveljnik sil IS na območju.

S tem po navedbah dpa Islamska država izziva dolgoletno prevlado teroristične mreže Al Kaida kot glavne skrajne islamistične skupine v regiji.

Imenovanje Hana je v zvočnem posnetku, objavljenem na twitterju, ta teden sporočil tiskovni predstavnik Islamske države Abu Mohamed al Adnani.

Kot navaja dpa, je to prvič, da IS javno govori o svojih namerah za večji vpliv v regiji.

Han je bil talibanski poveljnik v plemenskem okrožju Orakzai v Pakistanu do smrti vodje pakistanskih talibanov oziroma gibanja Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) Hakimule Mehsuda, ki je bil ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala leta 2013; nato se je ločil od talibanov.

Do imenovanja prihaja, potem ko so pred nekaj tedni voditelji pakistanskih talibanov izrekli zvestobo vodji IS Abuju Bakru al Bagdadiju, samooklicanemu kalifu. Iz afganistanske province Helmand pa so prihajala poročila, da naj bi bivši afganistanski talibanski vodja Mula Abdul Rauf v tej provinci rekrutira borce za IS. Po navedbah ameriškega novičarskega portala The Long War Journal naj bi ga Bagdadi sedaj imenoval za namestnika guvernerja province Horasan.

Adnani je sicer v zvočnem posnetku omenil tudi nedavno smrt savdskega kralja Abdulaha, s čemer je želel dokazati, da je desetminutni posnetek nov, vendar pa potrditve avtentičnosti posnetka iz neodvisnih virov ni bilo mogoče dobiti, še navaja dpa.

STA


Najbolj brano