Islamistični libijski parlament imenoval mandatarja

Bivši libijski parlament je včeraj imenoval proislamističnega Omarja al Hasija za oblikovanje vlade narodne rešitve, čeprav ima država že nov parlament kot tudi začasno vlado.

V Libiji je nemirno Foto: Wikipedia
V Libiji je nemirno Foto: Wikipedia

TRIPOLI > Poslanci bivšega sklica parlamenta, splošnega narodnega kongresa, so se sestali v Tripoliju po pozivu skrajnih islamističnih skupin, ki ne priznavajo legitimnosti novega sklica parlamenta, ki je bil izvoljen na volitvah 25. junija in ki zaradi varnosti zaseda v Tobruku na vzhodu države.

Islamisti so pozvali nekdanje poslance k zasedanju, potem ko so novi parlament obtožili vpletenosti v letalski napad na islamistične borce minuli teden, ko so skušali zavzeti letališče v prestolnici Tripoli. Islamisti naj bi v nedeljo zavzeli letališče.

V nekdanjem parlamentu, izvoljenem leta 2012, so imeli večino islamisti. Na včerajšnji seji so po poročanju televizije Anaba za oblikovanje vlade narodne rešitve imenovali Omarja al Hasija, predavatelja političnih ved na univerzi v Bengaziju.

Hasija parlament maja ni izvolil za premierja. Takrat je bil za premierja izvoljen Ahmed Mitig, vendar je vrhovno sodišče razsodilo, da je bil postopek protiustaven, tako da je njegov predhodnik Abdulah al Tani ostal začasni premier.

Islamisti, ki obtožujejo sedanjo vlado in parlament vpletenosti v letalske napade na islamistične borce, ki naj bi jih izvajali Združeni arabski emirati in Egipt, so umaknili podporo vladi in parlamentu; nekdanji parlament, v katerem imajo večino islamisti, pa je napovedal, da bo znova začel delovati.

Parlament v Tobruku je medtem včeraj pozval k tujemu posredovanju v Libiji za zaščito civilistov, medtem ko v državi vladata kaos in anarhija. Islamisti so poziv označili za narodno izdajstvo.

STA


Najbolj brano