Islamisti za silvestrovo pripravljali smrtonosen napad v Sarajevu

Skupina radikalnih islamistov, ki so jih v torek prijeli v Sarajevu, so za 31. december načrtovali smrtonosen napad v prestolnici BiH s ciljem, da bi ubili čim več ljudi, je danes sporočil državni tožilec BiH Dubravko Čampara.

Sarajevo Foto: Wikipedia
Sarajevo Foto: Wikipedia

SARAJEVO > Tožilstvo BiH je v četrtek zahtevalo enomesečni pripor za osem od 11 moških, ki jih je prijela policija v torek med operacijo. Sodišče BiH je to zahtevo danes sprejelo, tako da bodo ostali v priporu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Državni tožilec Čampara je danes v obrazložitvi zahteve na sodišču prvič potrdil, da obstajajo informacije, da so osumljenci za silvestrovo načrtovali v Sarajevu bombni napad, v katerem bi umrlo več sto ljudi.

Načrtovali so, da bodo podtaknili eksplozivno napravo pod policijski avtomobil na enem od krajev, kjer bi bilo veliko ljudi. Eksploziva sicer niso našli, je pa to za tožilstvo dodaten argument, zakaj morajo ostati v priporu, da ne bi uničili dokaznega materiala.

Odvetniki osumljencev obtožbe označujejo za absurdne in trdijo, da tožilstvo nima dokazov.

Skrajna Islamska država (IS) je dovolila odvzem človeških organov, da bi se rešila življenja muslimanov, je razvidno iz dokumenta, ki so ga januarja letos izdali verski učenjaki IS. To bi lahko nakazovalo, da se IS morda ukvarja s trgovino s človeškimi organi in pridobiva iz nje finančno korist, poročajo tuji mediji. V dokumentu z 31. januarja letos, v katerega je imela vpogled tiskovna agencija Reuters, IS dovoljuje, da se ujetnikom odvzamejo organi, da bi rešili življenje muslimanov, četudi to ogroža življenje ujetnikov. Reuters sicer ni mogel neodvisno potrditi avtentičnosti dokumenta. "Življenja in organov odpadnikov ni potrebno spoštovati in jih je mogoče nekaznovano odvzeti," piše med drugim v dokumentu, ki ga je posebni verski odbor IS izdal v obliki fatve oziroma verskega zakona.

Po navedbah Hine gre za člane organizirane teroristične skupine, ki je blizu Islamski državi.

Za očitana dejanja jim grozi najmanj deset let zapora.

STA


Najbolj brano