Irska policija pred obiskom princa Charlesa odkrila bombi

Irska policija je pred obiskom britanskega prestolonaslednika, princa Charlesa odkrila dve bombi in zaradi tega danes zaslišala v sredo aretirano šesterico moških, med njimi vodilnega republikanca, ki naj bi bil že večkrat obsojen zaradi terorizma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Princ Charles Foto: Wikipedia
Princ Charles Foto: Wikipedia

DUBLIN > Po navedbah irskih medijev so viru blizu policije razkrili, da ni neposrednih dokazov o dejanskem načrtovanju napada na princa Charlesa med obiskom na Irskem.

Policija je bombi odkrila med preiskavo 20 stanovanj in avtomobila na območju, ki naj bi ga obiskal princ Charles.

Irska pravosodna ministrica Frances Fitzgerald je sicer danes sporočila, da večina ljudi na Irskem podpira obisk britanskega prestolonaslednika.

Princ Charles s soprogo Camillo naj bi obiskal Irsko naslednji teden. V okviru štiridnevnega obiska naj bi prvič obiskal tudi Mullaghmore na severozahodu države. Hkrati bo to prvi obisk kakega člana britanske kraljeve družine po umoru Charlesovega prastrica, lorda Mountbattena na tem območju.

Mullaghmore je blizu kraja, kjer je bil leta 1979 skupaj s še tremi ljudmi ubit Charlesov prastric. Umrl je v eksploziji bombe, ki jo je Irska republikanska armada podtaknila na njegovo ribiško ladjo.

Lord Mountbatten je bil stric princa Philipa, soproga britanske kraljice Elizabete II.

Med Charlesovim obiskom na Irskem sicer pričakujejo proteste. Njegova mati, kraljica Elizabeta II. je Irsko obiskala leta 2011. To je bil prvi obisk kakega britanskega monarha, odkar je Irska pred skoraj stoletjem postala samostojna država.

STA


Najbolj brano