Iraški premier s tožbo proti predsedniku; na ulicah Bagdada varnostne sile

Iraški premier Nuri al Maliki je danes napovedal, da bo proti predsedniku države Fuadu Masumu vložil tožbo, ker da je s tem, ko ga ni vnovič imenoval za premierja, kršil ustavo. Ulice Bagdada so ob njegovem govoru zavzele Malikiju zveste varnostne sile. ZDA so medtem že izrekle podporo Masumu.

Iraški premier Nuri al Maliki (na fotografiji) je napovedal, da bo proti predsedniku države Fuadu Masumu vložil tožbo, ker da je s tem, ko ga ni vnovič imenoval za premierja, kršil ustavo Foto: Wikipedia
Iraški premier Nuri al Maliki (na fotografiji) je napovedal, da bo proti predsedniku države Fuadu Masumu vložil tožbo, ker da je s tem, ko ga ni vnovič imenoval za premierja, kršil ustavo Foto: Wikipedia

BAGDAD > Nuri al Maliki je svojo odločitev napovedal v televizijskem nagovoru takoj po polnoči po lokalnem času. “Danes bom vložil tožbo proti predsedniku na zvezno sodišče,” je dejal. Fuad Masum naj bi namreč dvakrat kršil ustavo, predvsem s tem, da ga ni imenoval za premiera, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Masum je za imenovanje premiera po svoji izvolitvi 24. julija imel na voljo 15 dni. Malikijeva koalicija je na aprilskih volitvah zmagala, a nadaljnje postopke je otežila ofenziva džihadistov na severu države in tudi razprtije glede tega, kako naj bi definirali največji parlamentarni blok, ki bi nato izbral premiera.

64-letni Maliki je še leta 2011 zatrjeval, da se ne bo potegoval za tretji mandat, a se je odtlej premislil kljub temu, da mu je upadala podpora pri praktično vseh zaveznicah, tudi v ZDA in Iranu.

Istočasno z njegovim današnjim govorom so se na ulice Bagdada, tudi v močno zaščiteno okrožje s stavbami ključnih institucij, podale varnostne sile in situacija v mestu po poročanju AFP spominja na izredne razmere. Šlo naj bi za očitno razkazovanje moči.

ZDA so danes že podprle Masuma. “ZDA popolnoma podpirajo predsednika Fuada Masuma kot varuha iraške ustave,” je sporočila tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf. Dodala je, da podpirajo proces izbire premiera, ki bi lahko predstavljal želje iraškega naroda, tako da bi oblikoval vlado narodne enotnosti.

STA


Najbolj brano