Iraške sile zavzele vladno poslopje v Mosulu

Iraške sile so danes v prizadevanjih za prevzetje popolnega nadzora v Mosulu dosegle nov napredek - iz rok skrajnežev Islamske države so zavzele sedež lokalne vlade in še enega od mostov preko reke Tigris, poročajo tuje tiskovne agencije.

MOSUL > Zavzetje vladnega poslopja je bil eden od glavnih ciljev iraških sil, ki v zadnjih tednih hitro napredujejo v operaciji za osvojitev Mosula. Vzhodni del mesta je v njihovih rokah že več kot mesec dni, medtem ko so ofenzivo za zavzetje zahodnega dela začele 19. februarja.

V zadnjih dneh je operacija dobila nov zagon in iraške sile so poleg vladnega poslopja zavzele tudi most Al Hurija preko reke Tigris. Gre za že drugi most, nad katerim imajo nadzor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napredek bi po pisanju britanskega BBC lahko tlakoval pot napadu na zahodni del gosto naseljenega mesta, kjer so še vedno utrjeni skrajneži. Iz Mosula sicer dnevno beži na tisoče ljudi.

Na obisk v mesto je danes prispel iraški premier Hajder al Abadi, ki je obenem vrhovni poveljnik oboroženih sil. Na terenu naj bi si ogledal, kako napredujejo bojne operacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mosul je še zadnja utrdba Islamske države v Iraku. IS je leta 2014 zavzela velika območja severno in zahodno od Bagdada, a je iraškim silam ob podpori ameriških letalskih napadov odtlej uspelo ponovno osvojiti večino ozemlja. Džihadisti so izgubili tudi obsežne dele ozemlja v sosednji Siriji.

STA


Najbolj brano